ianuarie 10, 2025

Foști președinți ai CNAS, trimiși în judecată de DNA – acuzațiile procurorilor

sursa foto: pixabay

Foștii președinți ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea și Irinel Popescu, au fost trimiși în judecată pentru luare de mită și abuz în serviciu.

Potrivit DNA, procurorii au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi foști președinți ai CNAS și a unei societăți comerciale, pentru că cei doi ar fi abuzat de funcția deținută pentru a încheia, în mod nelegal, o serie de acte adiționale ce ar fi permis atribuirea unor contracte supraevaluate. Cei doi ar fi primit sume de bani fie în folos propriu, fie pentru anumite societăți comerciale.

Astfel, Vasile Ciurchea și Irinel Popescu sunt acuzați de luare de mită și abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată, în timp ce societatea comercială este acuzată de complicitate la abuz în serviciu.

Procurorii au încheiat în acest caz un acord de recunoaștere a vinovăției cu directorul general al firmei respective, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu, patru acte materiale.

Experții se tem de apariția unor noi mutații rezistente la vaccin! Ce spune medicul Virgil Musta

Potrivit rechizitoriului, între CNAS și firmă au fost încheiate, în perioada 2007-2009, patru acte adiționale la un contract de informatizare a instituției, prin care au fost achiziționate servicii de asistență tehnică și instruire on-site pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) și pentru softul care asigură planificarea resurselor (ERP).

„Achizițiile s-ar fi făcut la prețuri supraevaluate, respectiv la valori de 804 euro/zi-om în cazul a două dintre actele adiționale și de 760 euro/zi-om, în cazul altor două acte adiționale. Actele adiționale respective ar fi fost semnate, consecutiv, de președinții CNAS, inculpatul Ciurchea Vasile, la datele de 29.10.2007 și 16.05.2008 și inculpatul Popescu Irinel la datele de 06.08.2009 și 18.11.2009, în afara vreunei proceduri de achiziție conform legii și fără ca serviciile achiziționate să fi fost prevăzute în contractul inițial”, se arată în comunicatul DNA.

Directorul firmei ar fi negociat cu președinții CNAS încheierea celor patru acte adiționale, aceștia din urmă acceptând ofertele supraevaluate și nefundamentate, deși cunoșteau că, în realitate, serviciile ar fi fost executate de o altă societate (împreună cu subcontractanții) la prețuri mult mai mici (cel mult 500 de euro/zi-om), arată procurorii.

Conform acestora, interpunerea societății ar fi dus la o majorare artificială a prețului serviciilor, ceea ce ar fi provocat un prejudiciu în dauna CNAS în cuantum de 8.395.490 euro, TVA inclus, și obținerea unui folos necuvenit de către firmă în același cuantum.

AVERTISMENT: ‘Cine doreşte să circule prin Europa şi nu are ‘pașaport COVID’ mai bine să nu pornească la drum’

Procurorii susțin că, în schimbul încheierii actelor adiționale în condițiile descrise, inculpații ar fi pretins, în calitate de președinți ai CNAS, remiterea unor foloase necuvenite, sume care ulterior ar fi fost primite în conturile persoanelor indicate de cei doi inculpați.

Astfel, Vasile Ciurchea ar fi pretins de la reprezentanții firmei și de la societatea subcontractantă, în perioada iulie 2007-martie 2008, suma de 60.000 de euro, precum și să încheie contracte cu două societăți comerciale, în baza cărora ar fi făcut mai multe plăți, respectiv 165.000 euro în conturile uneia dintre cele două societăți (perioada martie 2008 – iulie 2008) și 300.000 euro în contul celeilalte (perioada iunie – decembrie 2008).

De asemenea, Irinel Popescu ar fi solicitat reprezentanților firmei și societății subcontractante, în perioada ianuarie-august 2009, să încheie contracte cu două societăți; ulterior, societatea subcontractantă ar fi încheiat contracte cu societățile indicate, în baza cărora a făcut mai multe plăți, respectiv echivalentul în lei a 100.000 de euro (ianuarie – martie 2010) către o societate și echivalentul în lei a 70.000 de euro (în perioada ianuarie – martie 2010) către cea de a doua societate.

Apa de chimen și beneficiile sale

Directorul general al firmei a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv aplicarea unei pedepse de 2 ani închisoare cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, termenul de încercare fiind de 4 ani.

Procurorii mai spun că în cauză au fost puse sechestre asupra bunurilor mobile și imobile ale inculpaților.

„Societatea a depus suma de 8.395.490 euro la dispoziția DNA în vederea recuperării prejudiciului, sumă pusă sub sechestru și transferată în contul ANABI. Cele două dosare de urmărire penală conținând rechizitoriul, respectiv acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise spre judecare la Tribunalul București”, se mai arată în comunicat.

Procurorii precizează că, cu privire la ceilalți suspecți angajați ai CNAS cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, s-a dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.