iunie 21, 2024

Recrutarea în domeniul medical a crescut anul trecut, în ciuda pandemiei. Cluj-Napoca şi Timişoara nu mai sunt în topul celor mai atractive oraşe pentru medici

sursa foto: pixabay

Recrutarea în domeniul medical a crescut anul trecut, în ciuda pandemiei. Cele mai mari salarii pentru medici s-au oferit în Bucureşti. Cluj-Napoca şi Timişoara nu mai sunt în topul celor mai atractive oraşe pentru medici.

2021 a fost un an de creştere pentru întreaga piaţă de recrutare în domeniul medical românesc. În ciuda pandemiei, cererile de angajare de medici şi specialişti medicali au crescut cu 40,8%, comparativ cu 2020, conform datelor MEDIjobs, cea mai mare platformă de recrutare medicală din România.

De asemenea, numărul clinicilor, spitalelor, cabinetelor şi laboratoarelor medicale interesate să recruteze în mod automatizat personal medical a crescut cu peste 19%.

Nevoile de recrutare ale companiilor medicale au crescut şi ele cu 23.5% faţă de 2020, iar numărul de oferte de angajare trimise în 2021 a crescut cu 45%. În total, companiile medicale înscrise în platforma MEDIjobs au înregistrat peste 108.000 de oferte de angajare trimise potenţialilor candidaţi. Şi numărul interviurilor de angajare efectuate în domeniul medical românesc a crescut anul trecut cu 32.2%.

Valeriu Gheorghiță: ‘Datele din viața reală arată că riscul de reinfectare cu Omicron este de 5-10 ori mai mare’

Creşterea cererii pentru medici şi specialişti medicali s-a văzut pe toate planurile. Nu doar cererile de angajare au fost mai multe, ci şi numărul de angajatori, respectiv de candidaţi a crescut. Totodată, s-a observat o creştere a numărului de cereri de posturi part-time pentru personalul medical, precum şi o dublare a numărului de oferte de angajare venite din partea instituţiilor medicale publice.

Situaţia pandemică a impus şi o nevoie mai mare de medici şi asistenţi, în dauna posturilor auxiliare, dar şi o scădere a nivelului cerut de experienţă, din cauza dificultăţilor în a acoperi anumite posturi. În 2021, angajatorii medicali au dat dovadă de o mai mare deschidere în a accepta şi candidaţi debutanţi.

Nivelul salarial diferă şi în funcţie de regiune. Salariile oferite medicilor pentru posturi în Moldova şi Oltenia sunt în medie cu aproximativ 25% mai mici decât în celelalte regiuni ale ţării, în special pentru posturile auxiliare. În topul primelor 10 oraşe în care se caută medici sunt: Bucureşti, Satu Mare, Buzău, Suceava, Piteşti, Ploieşti, Craiova, Constanţa, Iaşi şi Otopeni. Este de remarcat că Timişoara şi Cluj au ieşit din topul celor mai atractive 10 oraşe din ţară.

În privinţa asistenţilor, cele mai căutate oraşe sunt: Bucureşti, Cluj, Sibiu şi Brăila. Există însă şi oraşe unde nevoia de asistenţi medicali are o acoperire deficitară: Tulcea, Baia Mare, Odorheiu Secuiesc, Miercurea Ciuc, Reşiţa sau Alexandria.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.