iunie 22, 2024

INEDIT Un dispozitiv de buzunar arată ce alimente sunt periculoase pentru intestin

sursa foto: pixabay

Inginerii irlandezi Aonghus Shortt şi Peter Harte au fondat FoodMarble, un startup care a inventat dispozitive portabile, de mici dimensiuni, care testează nivelul de hidrogen din respiraţia unei persoane, un semnal cheie pentru tulburările digestive.

„Oamenii nu ar trebui să producă hidrogen în respiraţie”, explică Harte. Aceasta se întâmplă atunci când alimentele care nu au putut fi digerate în intestinul subţire se mută în intestinul gros, unde bacteriile le descompun, într-un proces numit fermentaţie. Acest proces eliberează gaze, cum ar fi hidrogenul sau metanul, care pot provoca durere sau balonare.

Dispozitivul AIRE de la FoodMarble, lansat în 2018, le permite utilizatorilor să testeze hidrogenul după mese, oferindu-le feedback în timp real cu privire la ce alimente sunt rele pentru organismul lor. Rezultatele sunt transmise prin Bluetooth către aplicaţia FoodMarble, unde utilizatorii pot înregistra ceea ce mănâncă, iar pe parcursul mai multor săptămâni pot depista ingredientele care declanşează simptomele, potrivit CNN.

Pfizer depăşeşte aşteptările analiştilor. Compania va vinde o cifră record de vaccinuri şi în 2022

Testele de respiraţie cu hidrogen reprezintă de mult timp o metodă de diagnosticare a afecţiunilor digestive, cum ar fi intoleranţa la lactoză şi, mai recent, supracreşterea bacteriană a intestinului subţire (SIBO), spune Harte. Dar el adaugă că tehnologia nu a fost accesibilă pe scară largă sau convenabilă, necesitând adesea mai multe drumuri la spital pentru testare.

„Prin miniaturizarea acesteia, scopul nostru este să democratizăm tehnologia”, spune el. „Avem mulţi pacienţi care pur şi simplu nu au avut o modalitate de a depăşi aceste probleme dificile. Dispozitivul nostru este uşor de utilizat şi de înţeles, le dă speranţă”.

Piaţa globală a tratamentelor pentru intestinul iritabil este, de asemenea, în creştere, urmând să ajungă la o valoare de peste 4 miliarde de dolari până în 2028, de la 2 miliarde de dolari în 2020, potrivit unui raport al firmei de cercetare de piaţă Research and Markets.

FoodMarble a vândut 25.000 dintre dispozitivele sale cu senzor de respiraţie şi tocmai a deschis precomenzile pentru o nouă versiune care măsoară şi nivelul de metan. Acestea sunt disponibile în întreaga lume şi costă între 190 şi 260 de dolari. Dar compania, care a obţinut o finanţare de 5,5 milioane de euro, doreşte, de asemenea, să intre pe piaţa clinică, iar tehnologia sa este în prezent în curs de testare la Johns Hopkins Medicine din SUA pentru a îmbunătăţi diagnosticarea SIBO.

Dr. Pankaj Jay Pasricha, profesorul care conduce studiul, spune că, până în prezent, dispozitivul a depăşit alte metode de testare a respiraţiei cu hidrogen.

Dr. Tara Troy, un gastroenterolog care conduce clinica Comprehensive Gastrointestinal Health din Northbrook, Illinois, consideră că un dispozitiv de luat acasă, reutilizabil, ar putea fi extrem de benefic atât pentru clinicieni, cât şi pentru pacienţi.

Efectuarea testelor de respiraţie într-un cadru clinic poate fi o provocare logistică şi necesită multă forţă de muncă, spune Troy, fiind nevoie ca un asistent medical să preleveze o probă de respiraţie la fiecare 15 minute, timp de mai multe ore.

„Atracţia dispozitivului FoodMarble este că nu este doar o analiză unică a respiraţiei”, spune ea. „O persoană ar putea să-l folosească de mai multe ori pentru a aduna mai multe puncte de date pe baza cărora să facă apeluri de judecată şi evaluări mai bune cu privire la sensibilităţile alimentare”.

Indigestia, crampele stomacale şi constipaţia sunt toate semne ale sindromului de colon iritabil, o afecţiune digestivă care se estimează că afectează una din 10 persoane din întreaga lume. Nu există un tratament, deşi această problemă poate fi gestionată prin schimbări în stilul de viaţă şi în alimentaţie.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.