iulie 8, 2024

Beneficiile ‘sportului alb’ pentru sănătate

sursa foto: pixabay

Tenisul reprezintă un joc individual sau de echipă complex, ce implică un efort fizic susținut și antrenează vast musculatura, având numeroase efecte asupra sănătății. Studiile care au analizat efectele practicării acestui sport la jucători de vârste variate și cu nivele diferite de performanță au arătat că tenisul are efecte majore asupra sistemului cardiovascular, respirator, metabolic, osteoarticular, muscular, conjunctiv, la nivel psihologic, care împreună cu diverse alte efecte minore reduc mortalitatea și morbiditatea.

Beneficiile tenisului de câmp sunt nenumărate, de la arderea caloriilor și grăsimilor până la îmbunătățirea capacității cerebrale și a stării de spirit. Iată câteva dintre ele:

Beneficii fizice:

Tenisul ne ajută să ne menținem sănătoși și în formă. Printre avantajele practicării acestui sport, enumerăm: păstrarea tensiunii arteriale la un nivel bun și foarte bun, creșterea capacității inimii de a pompa sânge, creșterea capacității pulmonare sau menținerea colesterolului la un nivel normal.

Cum poți avea un abdomen de invidiat cu ajutorul unui prosop? Tehnica te va uimi

Întărește musculatura. Deoarece tenisul implică un efort susținut, musculatura întregului corp se tonifică. Acest lucru este valabil, în special, la brațe și la picioare, dar și la mușchii spatelui sau la cei pectorali. De asemenea, acest sport ajută la îndreptarea coloanei vertebrale și la menținerea spatelui drept, sănătos și fără dureri.

Tenisul este bun și pentru formarea musculaturii gambelor. Alergatul în timpul jocului ajută la întărirea sistemului imunitar și contribuie la eliminarea bacteriilor prin transpirație. Cea mai indicată perioada pentru practicarea acestei activități este primăvară și toamna, dar se poate juca și vara, pe terenurile acoperite.

Crește capacitatea de coordonare și orientare: În tenis, este foarte important să înveți cum să loveșți mingea, când să transferi greutatea corpului de pe un picior pe celălalt sau cum să te poziționezi în teren. Toate aceste lucruri ne vor ajută să ne îmbunătățim capacitățile de coordonare și de orientare.

Crește flexibilitatea: Deplasarea constantă în teren, atât de necesară în tenis, ne ajută să fim mai agili și mai elastici.

Este o bună metodă de a pierde din greutate: Jucând tenis o ora pe zi, persoanele de sex masculin pierd în jur de 600 de calorii, în timp ce persoanele de sex feminin dau jos mai mult de 400 de calorii.

Mişcarea Tai Chi, un adevărat medicament pentru corpul şi psihicul tău

Beneficii mentale:

Autodisciplină: Vei învață cum să-ți controlezi emoțiile și nervii, făcându-te un mai bun cunoscător al propriului organism și al propriilor reacții.

Practicând tenisul într-un mod constant, ne vom dezvolta capacitatea de autodisciplină, datorită numeroaselor reguli pe care trebuie să le respectăm.

Planificarea și implementarea strategiilor: Tenisul ne ajută să ne dezvoltăm simțul de anticipație și gândire strategică, în încercarea noastră de a citi mișcările adversarului și de a găși soluții pentru contracararea acestora.

Beneficii emoționale:

Tenisul este, prin definiție, un sport dominat de fair-play. El promovează valori precum bună conduită, respectul sau empatia. De asemenea, sportul alb ne ajută să fim mai toleranți și mai inventivi atunci când trebuie să înfruntăm anumite tipuri caracteriale. De aici poți deprinde valori precum colaborarea, prietenia, competitivitatea și altele.

Dezvoltarea abilităților de comunicare și de socializare: Tenisul ne da șansa să întâlnim alți oameni cu care să împărtășim bucuria jocului și dintre care să ne alegem prieteni.

Tenisul este bun și ca remediu împotriva bolii noii generații: stresul. De-a lungul unui meci, fie el amical sau de antrenament, există multe momente în care vom fi nevoiți să ne controlăm emoțiile și, mai ales, să ne controlăm acele trăiri negative.

Printre alte beneficii emoționale, se numără creșterea încrederii în sine, o mai mare capacitate de concentrare, un grad de interactivitate și de socializare ridicat sau creșterea spiritului de echipa și a respectului pentru ceilalți.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.