februarie 29, 2024

Valeriu Gheorghiță a explicat în ce condiții va fi administrată a treia doză de vaccin anti-COVID

sursa foto: pixabay

Medicul Valeriu Gheorghiță a explicat în ce condiții ar putea fi administrată și o a treia doză din vaccinul anti-COVID, pentru o eventuală protecție suplimentară.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a explicat, la Digi 24, în ce condiții s-ar putea recurge la o astfel de măsură, dar a oferit și asigurări cu privire la eficiența pe care serurile de pe piață o au în fața variantei Delta.

„Din fericire, la acest moment, toate cele patru vaccinuri își mențin eficiența față de toate variantele virale aflate în circulație, inclusiv pentru varianta Delta, adică previn formele grave de boală, internarea și decesele”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

OMS recomandă noi medicamente antiinflamatoare pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19

Valeriu Gheorghiță a precizat că pentru moment nu există date certificate care să ateste că ar fi necesară o a treia doză, studiile fiind în derulare.

„Nu sunt suficiente date de imunogenitate care să ne arate care este momentul potrivit și dacă trebuie să administrăm cea de-a treia doză. Acest răspuns îl vom avea în momentul în care vom observa o scădere a eficienței vaccinurilor după o perioadă de timp”, a mai adăugat el.

În cazul în care protecția prin vaccinare va începe să scadă, atunci ar putea fi necesară o a treia doză, pentru un plus de siguranță în fața virusului.

„Protecția vaccinurilor poate să fie scăzută și de generarea unor variante virale suficient de adaptate încât să nu mai fie bine acoperite de anticorpii care rezultă din vaccinare. Acela este un moment în care se ia în discuție administrarea unui vaccin adaptat pentru varianta virală respectivă”, a mai precizat șeful CNCAV.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.