februarie 29, 2024

Un studiu arată cifre interesante: Riscul de forme grave la persoanele vaccinate este legat de vârstă sau comordibităţi

sursa foto: pixabay

Printre persoanele vaccinate, riscul de a face o formă gravă de Covid-19 apare asociat cu vârsta, administrarea de imunosupresoare sau corticosteroizi şi cu prezenţa anumitor comorbidităţi, confirmă un studiu realizat în Franţa, scrie AFP.

Această constatare era cunoscută, dar studiul de faţă, care s-a concentrat pe toate persoanele cu schema de vaccinare completă (două doze sau o doză şi o infecţie) în Franţa, la 31 iulie, adică pe 28 de milioane de persoane, oferă cifre interesante.

Condus de structura Epi-Phare, care cuprinde Assurance maladie (Cnam) şi Agenţia Medicamentului (ANSM), arată că în timpul acestei cercetări, 5.345 de persoane au fost spitalizate şi 996 au murit la spital din cauza Covid-19.

Purtarea măştii în exterior nu mai este obligatorie în Italia

Între subiecţii vaccinaţi, riscurile de spitalizare şi de deces în spital au fost asociate vârstei. De exemplu, în raport cu persoanele de 45-54 de ani, cele în vârstă de 85-89 de ani au un risc de patru ori mai ridicat de a fi spitalizate şi de 38 de ori mai mari de a muri. Persoanele care locuiesc în comunele cele mai defavorizate aveau un risc de spitalizare de 1,3 ori mai mare.

În plus, doar 10% din pacienţii vaccinaţi internaţi pentru Covid-19 şi 2% din pacienţii vaccinaţi decedaţi în spital nu prezentau nicio comorbiditate, adică de două ori mai puţin decât în rândul ​​populaţiei nevaccinate din primele două valuri. Printre persoanele vaccinate spitalizate, 12% prezentau o comorbiditate, 16% două comorbidităţi, 18% trei comorbidităţi, 16% patru comorbidităţi şi 27% cinci comorbidităţi sau mai multe.

În concluzie, „printre persoanele vaccinate, riscul de a avea o formă gravă de Covid-19 apărea mult asociat vârstei, administrării de imunosupresoare sau corticosteroizi sau unele comorbidităţi”, dezvăluie prof. Mahmoud Zureik, directorul structurii Epi-Phare. „Şi acest risc creşte mult odată cu numărul comorbidităţilor”, adaugă el.

„Aceste rezultate confirmă riscul foarte mic de spitalizarepentru persoanele vaccinate”, subliniază epidemiologul. El „sugerează de asemenea importanţa vaccinării combinată cu măsuri de prevenţie pentru a evita şi mai mult riscul de forme severe de Covid-19 la persoanele vaccinate, în special la populaţia vârstnică şi imunodeprimată”.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.