iulie 8, 2024

Pilates, sportul preferat al vedetelor – beneficii de necontestat; 4 exerciții simple pentru începători

Exercițiile Pilates sunt preferatele vedetelor și pe bună dreptate: se potrivesc oricui, indiferent de vârstă, iar beneficiile sunt de necontestat.

„După 10 ședințe vei simți diferența. După 20 de ședințe vei vedea diferența. Iar după 30 de ședințe, vei avea un corp cu totul nou!” – iată o promisiune făcută de Josef Pilates, creatorul unei metode care prezintă numeroase beneficii:

  • corectarea posturii
  • creșterea mobilității
  • arderea în medie a 286 de calorii pe oră pentru nivelul de începător
  • tonifierea corpului
  • creșterea forței și tonusului mușchilor
  • ameliorarea durerilor și reducerea tensiunii coloanei vertebrale
  • îmbunătățirea circulației sângelui
  • îmbunătățirea respirației
  • echilibrarea centrului de greutate
  • creșterea oxigenării creierului
  • îmbunătățirea mobilității articulațiilor
  • creșterea puterii de concentrare
  • relaxarea minții
  • întărirea sistemului imunitar
  • reducerea stresului, depresiei, anxietății

Tipuri de Pilates

După crearea metodei de către Joseph Pilates au apărut și alte variante. Iată 3 abordări diferite pe care le poți, de asemenea, testa:

STOTT PILATES – Metodă accesibilă, foarte blândă și accesibilă tuturor, care îți permite să te menții în formă și să te antrenezi toată viața. Ea asociază întinderile, exercițiile de respirație și gimnastica ușoară.

Oul, un aliat pentru frumusețe – 4 măști miraculoase

PILATES POWER – Metodă de antrenament a corpului care stimulează în același timp mintea și poate fi practicată cu obiecte mici (minge, elastic, cerc, arc din spumă).

YOGA PILATES – Este un amestec de yoga și pilates în care suplețea și forma sunt stimulate în același timp, încurajând și o respirație lentă și controlată pe toată durata practicării exercițiilor.

Cui i se adresează?

Pilates se adresează tuturor, deoarece exercițiile, deși sunt solicitante, nu sunt nici violente și nici traumatizante pentru corp. Astfel, femeile și bărbații, sportivi sau nu, persoanele în vârstă, rănite sau aflate în convalescență, persoanele stresate, obosite, care suferă de rigiditate, femeile însărcinate sau care tocmai au născut pot practica pilates, deoarece această metodă este progresivă (dacă aveți îndoieli, nu ezitați să cereți părerea unui medic). Exercițiile pot fi adaptate în funcție de nivel, de nevoile fiecărei persoane și de eventualele patologii.

Descoperă masajul şi multiplele lui beneficii – efectele sunt imediate

Diferențe și asemănări între pilates și yoga

  • ambele sporturi întăresc mușchii, însă yoga se bazează pe menținerea unor posturi (întărirea statică a mușchilor), în timp ce pilatesul se bazează pe mișcările continue (întărirea dinamică a mușchilor);
  • originea diferă: yoga a apărut acum mai bine de 5.000 de ani în Asia, în timp ce pilatesul a apărut în Germania, la începutului secolului XX;
  • ambele se bazează pe respirație, însă yoga folosește respirația adâncă doar pentru unele porțiuni din sesiunea de exerciții, iar pilates folosește inspirația pe nas și expirația pe gură pe tot parcursul sesiunii;
  • pentru yoga și pilates se folosesc saltele speciale pentru exerciții, însă se pot adăuga și alte accesorii, în funcție de sport;
  • ambele sporturi se bazează pe coordonarea minte-corp, dar yoga antrenează și mintea și partea spirituală prin meditație;
  • atât yoga, cât și pilatesul asigură o creștere a flexibilității și puterii musculare;
  • pilates se concentrează pe exerciții bazate pe lucrul cu coloana vertebrală, iar yoga se bazează pe exerciții ce lucrează diferite grupe de mușchi, în scopul îmbunătățirii echilibrului;
  • pilates se folosește mai mult pentru recuperarea fizică, în timp ce yoga este folosită, în general, pentru reabilitarea mentală și emoțională.

Exerciții Pilates eficiente pentru începători 

Așadar, dacă beneficiile îți surâd, dacă înțelegi principiile Pilates și vrei să le aplici cât de curând, iată în continuare câteva exerciții ideale, mai ales dacă nu ai practicat acest sport până acum.

Exercițiul 1

Primul exercițiu cu care poți începe ședința de Pilates este denumit sugestiv „Pisica”, tocmai pentru că imită mișcările unei feline care se întinde. Această mișcare este destul de simplă și presupune să stai în genunchi, pe saltea, cu brațele întinse și palmele lipite pe podea. Inspiră adânc în timp ce arcuiești spatele în sus, aducând bărbia spre piept. Când expiri, arcuiești spatele în sens invers (în jos), ridicând capul, respectiv privirea spre tavan. Indicat este să faci două seturi de câte 16 repetări, cu pauză de zece secunde între repetări. 

Exercițiul 2

Pilates

Tot pentru relaxarea spatelui poate fi și exercițiul numit „C” sau Balasana și presupune să stai în genunchi, pe saltea, cu fesele sprijinite de călcâie. Din această poziție, inspiră adânc și, pe expirație, întinde mâinile în față, apleacă trunchiul spre podea, astfel încât abdomenul să fie lipit de genunchi și fruntea pe podea. Mâinile rămân întinse și continuă să inspiri și să expiri în această poziție timp de 30 de secunde. 

Exercițiul 3

Pilates

Odată ce ai relaxat spatele, poți trece la următorul exercițiu de încălzire. Întinde-te pe spate, pe saltea, cu genunchii îndoiți, brațele întinse pe lângă corp și tălpile lipite de podea. Inspiră și expiră adânc, astfel încât să ai senzația că aerul ajunge în tot corpul. Încordează mușchii abdomenului, apoi ridică bazinul, șoldurile, astfel încât să formezi o linie dreaptă între umeri și genunchi. Menține poziția câteva secunde, apoi expiră și coboară bazinul înapoi, pe podea. Indicat este să faci două seturi de câte 20 de repetări, cu pauză de zece secunde între cele două seturi. 

Exercițiul 4

Pilates

Pentru a antrena mușchii abdomenului, poți practica următorul exercițiu. Întinde-te pe spate, cu brațele pe lângă corp și cu picioarele drepte și lipite. Inspiră adânc, încordând abdomenul, apoi, în timp ce expiri, ridică ușor picioarele (la un unghi de 60 de grade de podea), odată cu brațele (paralele cu picioarele), capul și umerii. Rămâi în această poziție, inspirând și expirând de zece ori, apoi revin-o la poziția de start.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.