iulie 12, 2024

Pe ce se bazează cercetătorii când spun că Omicron este finalul pandemiei? Medic român: ‘Va fi o provocare majoră’

sursa foto: pixabay

Încă din toamna anului 2021, unii experți în sănătate publică anunțau că este posibil ca, în 2022, să asistăm la finalul pandemiei de COVID-19, iar în acest an, multe voci reiterează această idee. Ba mai mult, sunt specialiști care spun că Omicron ar fi de fapt ”salvarea”.

Președintele Centrului de Inovație în Medicină, dr. Marius Geantă explică ce ar însemna de fapt acest final al pandemiei.

”Trebuie să luăm în calcul ceea ce spune Organizația Mondială a Sănătății pentru că este o instituție care a influențat foarte multe decizii din pandemie.

Dar dincolo de aceste aspecte sunt câteva lucruri care ne dau de gândit. Eu m-am pronunțat de fapt că s-ar putea să asistăm anul acesta la finalul pandemiei ca fenomen social”, a explicat doctorul Marius Geantă pentru Ziare.com.

”De ce spun acest lucru? Pandemia ne interesează pe noi ca societate deoarece cu toții trebuie să ne supunem unor restricții de distanțare socială, limitarea accesului în anumite zone, purtarea măștii, etc”, a mai subliniat medicul.

Specialistul avansează ipoteza ca o serie de măsuri în vigoare acum să nu mai fie necesare peste tot, după ce valul Omicron va trece.

”S-ar putea ca după varianta Omicron, dar nu avem nicio certitudine în acest moment, să asistăm la o relaxare din punct de vedere epidemiologic în care aceste măsuri denumite non-farmacologice care au produs foarte multe controverse la nivelul societății să nu mai fie necesare sau să nu mai fie necesare peste tot.

De ce spun că nu avem încă nicio certitudine? Pentru că sunt foarte multe variabile.

  • Una dintre acestea ține de vaccinarea la nivel mondial.

Nu cred că putem să ieșim din pandemie câte un oraș, câte un județ sau câte o țară, nici măcar câte un continent. Și va trebui cumva să ieșim cu toții. Iar în acest moment sunt inegalități mari între continente. Dar și între țările europene este o astfel de inegalitate. România are în continuare o rată scăzută de vaccinare și de protecție obținută.

  • Al doilea lucru important ține de Omicron

. Știm că infectează mulți oameni și trebuie văzut în ce măsură imunitatea obținută prin infectare este suficientă sau ajută foarte mult în protecția față de viitoarele variante ale coronavirusului care vor apărea și vor circula inevitabil.

  • Al treilea element ține chiar de noile variante ale virusului.

Noi nu știm care vor fi acestea. Am avut anul trecut surpriza variantei Delta care a fost absolut devastatoare pentru sistemele de sănătate.

În situația în care variantele care circulă nu pot pune probleme de sănătate și în măsura în care protecția oferită de Omicron va fi și consistentă și durabilă și dacă și rata vaccinării va crește, acestea ar fi elementele unui scenariu pozitiv în care am putea vorbi despre finalul pandemiei ca o componentă legată de societate”, a explicat medicul.

Specialistul a subliniat că ”acest lucru nu înseamnă că se va termina situația medicală determinată de SARS-CoV-2 pentru că ajungerea într-o așa-numită fază endemică este, din punctul meu de vedere, cel puțin la fel de provocatoare dacă nu mai provocatoare decât pandemia în sine.

De ce? Pentru că în acel moment știm că virusul va circula în anumite teritorii și în anumite perioade de timp, va infecta un număr de persoane în acel teritoriu. Iar sistemele de sănătate publică vor trebui să fie capabile să identifice la timp aceste cazuri înainte să fie o explozie de infectare”, a precizat doctorul Marius Geantă.

Medicul a mai explicat că, de fapt, trecerea din pandemie în endemie nu va ridica presiunea de pe sistemul de sănătate publică.

”Este dificil pentru că în acest moment, și am văzut acest lucru și în România, sistemele de sănătate publică nu au ajuns la un nivel de performanță atât de ridicat. Noi, beneficiind de faptul că noi avem decalajul de valuri de câteva săptămâni față de vestul Europei, am avut în vedere indicațiile OMS, măsurile luate de alte state și, în general adaptam și noi.

În faza endemică, imaginați-vă o explozie de cazuri în sudul României. Ideal ar fi ca unitățile de sănătate publică regionale apoi la nivel național să fie proactive sau măcar să acționeze coerent.

Trecerea la faza endemică presupune o muncă cel puțin la fel de susținută pentru sectorul de sănătate publică la fel ca în pandemie – și nu vorbim neapărat despre spitale. Va fi o provocare majoră și va fi nevoie de reformare și transformare în acest domeniu”, a mai precizat președintele Centrului pentru Inovație în Medicină.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.