februarie 29, 2024

O echipă de cercetători scrie istorie: Prima femeie din lume vindecată de HIV

sursa foto: pixabay

O echipă de cercetători americani a raportat că este posibil să fi vindecat de HIV o femeie, pentru prima dată în istoria medicinii. Oameni de știință au folosit o metodă de ultimă oră care constă în transplant de celule stem, potrivit nbcnews.com.

Pacienta a fost spusă unei proceduri de transplant „cordon haplo” în urmă cu patru ani, și deși nu a mai luat medicația anti-HIV după aceea, rămâne „asimptomatică și sănătoasă”, spun cercetătorii.

Aceasta se alătură unui grup de trei bărbați, pe care oamenii de știință susțin că, cel mai probabil i-au vindecat de HIV. Cercetătorii mai au în evidență, de asemenea, și două femei al căror sistem imunitar, în mod extraordinar, aparent a învins virusul.

S-a aflat motivul pentru care pierd în greutate pacienții cu cancer

Carl Dieffenbach, directorul Diviziei SIDA la Institutul Național de Alergie și Boli Infecțioase, una dintre multiplele divizii ale Institutului Național de Sănătate care finanțează rețeaua de cercetare din spatele noului studiu de caz, a declarat pentru NBC News că acumularea de succese aparent repetate în vindecarea HIV „continuă să ofere speranță”.

„Este important să existe în continuare succes pe această linie”, a spus el.

Procedura folosită pentru tratarea pacientului din New York, cunoscută sub numele de transplant de „cordon haplo”, a fost dezvoltată inițial pentru tratamentul cancerului la persoanele cu afecțiuni ale sângelui.

Astfel, pacientul oncologic primește un transplant de sânge din cordonul ombilical, care conține celule stem ce reprezintă un puternic sistem imunitar în curs de dezvoltare. O zi mai târziu, ei primesc o grefă mai mare de celule stem adulte. Acestea se înmulțesc rapid, dar în timp sunt înlocuite în întregime de celulele din sângele cordonulului ombilical.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.