decembrie 6, 2023

Moderna a cerut Statelor Unite să autorizeze a doua doză de rapel împotriva COVID

sursa foto: pixabay

Moderna a anunţat joi că a cerut Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA) să autorizeze o a patra doză de vaccin anti-COVID-19 pentru toţi adulţii, relatează AFP.

Solicitarea depusă se referă la “adulţii cu vârsta de 18 ani şi peste care au primit o primă doză de rapel”, a declarat compania farmaceutică într-un comunicat.

Anunţul survine la câteva zile după cel al Pfizer şi BioNTech, care au declarat marţi că au solicitat o autorizaţie pentru o a doua doză de rapel, însă numai pentru persoanele cu vârsta de 65 de ani şi peste.

Moderna a ales să includă toţi adulţii cu vârsta de peste 18 ani pentru a “oferi flexibilitate” autorităţilor sanitare pentru a determina “utilizarea adecvată” a acestei doze, de exemplu în cazul vârstnicilor sau a celor cu comorbidităţi, a spus compania.

Firma a precizat că şi-a bazat solicitarea pe “date publicate recent în Statele Unite şi Israel după apariţia Omicron”.

Israelul a fost prima ţară care a lansat o nouă campanie de vaccinare – o a patra doză de vaccin anti-COVID de la Pfizer a fost administrată de la începutul lunii ianuarie persoanelor peste 60 de ani şi apoi, de la sfârşitul lunii ianuarie, celor peste 18 ani aflaţi în situaţie de risc.

De atunci, şi alte ţări i-au urmat exemplul. O a doua doză de rapel este recomandată, de exemplu, în Chile, Suedia şi Spania.

Însă, potrivit unui studiu israelian publicat miercuri de New England Journal of Medicine, cea de-a patra doză de vaccin cu serurile actuale pe bază de ARN mesager poate avea doar un “beneficiu marginal” împotriva infecţiilor cu COVID-19 la adulţii tineri sănătoşi. Cu toate acestea, autorii studiului afirmă că rezultatele ar trebui luate în considerare cu precauţie, având în vedere numărul mic de participanţi la studiu.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d