iulie 12, 2024

Doar ne păcălim! De ce nu e bine să bem sucuri cu gheaţă şi să mâncăm pepene rece pe caniculă

sursa foto: pixabay

Deşi la temperaturi foarte mari, suntem tentaţi să bem apă cu gheaţă, sucuri cu gheaţă sau să mâncăm pepene foarte rece, medicii spun că acest lucru este chiar dăunător temperaturii corpului nostru, chiar dacă pe moment ne simţim bine.

„Corpul nostru încearcă să scadă temperatura pentru a face față căldurii excesive și, atunci, dacă noi îi dăm alimente foarte reci sau alimente foarte calde (supă fierbinte sau pepene foarte rece sau sucuri mereu cu gheaţă), va apărea acel efect termic al alimentelor. Asta înseamnă că la început ne răcorește, dar după aceea ne încălzește din nou, pentru că apare digestia alimentelor și atunci ideal ar fi să mâncăm alimente foarte ușoare la temperaturi potrivite”, a explicat dr. Anca Hâncu, medic de medicină generală, luni, la emisiunea Sfat de Sănătate, de la Antena 3 CNN.

De partea cealaltă, în țările în care oamenii trăiesc tot timpul la temperaturi crescute, ei consumă ceaiuri calde, nicidecum la temperatura de afară sau reci. Medicul spune că nici acest lucru nu ne ajută.

De ce nu e bine să bem ceaiuri calde vara

„Nu ne ajută nici ceaiurile fierbinţi. Ele trebuie să fie la temperatura ambientală, chiar puțin mai jos, pentru că organismul va depune un efort pentru a readuce orice lichid la temperatura corpului nostru și atunci îi dăm o muncă suplimentară, care ne poate încălzi”, mai explică medicul.

În ce priveşte apa pe care o bem, fie că este minerală sau plată, cel mai bine este ca ea să nu fie cu gheaţă, dar nici la temperatura camerei.

„Bem care apă ne place. În primul rând, şi apa plată, și apa minerală au minerale.  Apa carbogazoasă ne poate da acea senzație de vin, de alcool, de şprit și atunci e utilă în a încerca să întrerupem băuturile alcoolice. Pe unii îi ajută la digestie și face foarte bine mai ales după masă.  Aici depinde de preferințe și avem efectul celălalt, al unei ușoare balonări imediat după apă. De aceea, ele pot fi combinate”, a precizat dr. Anca Hâncu.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.