iulie 12, 2024

Anunț important pentru părinți. Când se face primul control stomatologic la copii

sursa foto: pixabay

Prof. Univ. Dr. Mihai Juncar, chirurg maxilo- facial, afirmă că primul control stomatologic se face atunci când apare primul dinte de lapte, dar a precizat că cetăţenii merg la medic atunci când îi doare, când sunt constrânşi.

„Când apare primul dinte de lapte.  Există o întreagă specialitate numită pedodonţie. Este echivalentul oarecum al pediatriei. De ce s-a inventat această specialitate? S-a inventat tocmai datorită importanţei pe care tratamentul afecţiunilor la copii o are în populaţie. Lucrurile sunt legate de obicei între ele şi prezenţa unor infecţii cronice, prezenţa unor modificări în dezvoltarea maxilarelor la copii pot să aibă repercusiuni serioase în viaţa de adult”, a afirmat chirurgul maxilo- facial.
El a explicat de ce cei mai mulţi cetăţeni ajung destul de târziu într-un cabinet stomatologic.
„Să pornim de la premisa că pacientul şi, în realitate, un procent semnificativ din populaţie are acces la servicii medicale. Adică să fiu clar înţeles, are acces în sensul că, în proximitate sau cu un efort relativ scăzut, poate să ajungă la un prestator de servicii medicale în domeniul acesta, într-un procent semnificativ din populaţie. Dar, sunt mai mulţi factori care intervin aici şi unul dintre factorii este deşi un obicei pe care l-am dobândit oarecum natural, nu numai noi, este oarecum un obicei dobândit al nostru ca şi comunitate şi ca şi oameni de altfel, mergem în momentul în care ne doare.  Adică în momentul în care suntem constrânşi. Nu în momentul când credem noi sau când este un interval, dau un exemplu, este un interval de şase luni, ok mă duc la un control la şase luni.
Şi pornind de la acest fapt, de la faptul că mergem când ne doare şi acest aspect din păcate a fost şi destul de mult, nu neapărat susţinut dar oarecum era o întrebare firească pe care o punea medicul. Adică atunci când vine un pacient o întrebare oarecum naturală este ok, ce te doare, cu ce te pot ajuta. Implicit în mentalul colectiv s-a introdus acest aspect”, a mai declarat medicul Mihai Juncar.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.