februarie 29, 2024

Cum ar putea să apară tulpina românească a SARS-CoV-2. Explicațiile lui Valeriu Gheorghiţă

sursa foto: facebook

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, explică de ce nu este exclusă apariția unei tulpini românești a SARS-CoV-2.

Medicul a fost întrebat marți dacă există pericolul să apară o nouă tulpină în România.

Gheorghiță, despre legea certificatului verde: ‘Ce semănăm în momentul de față o să culegem mai târziu’

„S-a discutat foarte mult despre acest lucru. Sigur că din punct de vedere teoretic, atâta timp cât ai un număr foarte mare de infecții în general în rândul persoanelor nevaccinate, există această șansă virusului să se multiplice practic necontrolat. Pot să apară erori de copiere, practic să se acumuleze aceste mutații care în final evident că pot să genereze o nouă variantă virală, adaptată, pentru că tot acest proces de acumulare de mutații reprezintă, de fapt, evoluția naturală a virusului în populație. Când virusul se multiplică nestingherit, nimic nu îl oprește, se răspândește de la o persoană la alta pentru că majoritatea variantelor virale au fost generate în țările cu rată foarte mică de acoperire vaccinală”, a răspuns coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19.

Valeriu Gheorghiţă a precizat că, după părerea sa, această supoziție este mai degrabă teoretică decât practică.

„Dar nu este exclus ca la nivel global să se întâmple acest lucru, pentru că, din păcate, chiar dacă avem aproximativ 50% din populația globului care a primit cel puțin o doză de vaccin, țările în curs de dezvoltare au în continuare o rată de acoperire vaccinală undeva de 5 – 6%, adică foarte puțin”, a adăugat medicul.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.