Cercetătorii trag un semnal de alarmă: Răspândirea gripei aviare la vaci, un pas periculos pentru oameni
Cercetătorii susțin că răspândirea gripei aviare la vaci reprezintă un pas periculos pentru oameni. Prin mutații ar putea duce în cele din urmă la răspândirea virusului la oameni prin respirație, avertizează savanții. O nouă analiză a versiunii gripei aviare care s-a răspândit la bovine în peste 100 de ferme din SUA sugerează că virusul a suferit mutații, ceea ce ar putea duce în cele din urmă la răspândirea lui la oameni prin respirație.
Virusul gripei vaci care s-a răspândit prin efectivele de vaci de lapte din SUA ar fi făcut un pas „periculos” pentru a putea infecta oamenii prin infecții respiratorii, au avertizat oamenii de știință.
Virusul H5N1, întâlnit inițial la păsări, a fost confirmat până acum la bovine în peste 100 de ferme din 12 state, potrivit Sky News.
Patru persoane care lucrează cu animale s-au infectat, dar simptomele au fost ușoare și ele nu au transmis virusul mai departe.
Analiza detaliată efectuată de oamenii de știință de la Universitatea Wisconsin-Madison din SUA arată că mostrele virale prelevate de la vaci s-au putut atașa la receptorii găsiți în sistemul respirator uman.
Versiunea H5N1 găsită la păsări nu poate face acest lucru, sugerând că virusul de la vaci a suferit mutații. Spre deosebire de gripa umană, H5N1 se poate răspândi în alte organe din organism, cu efecte încă necunoscute.
Organizația Mondială a Sănătății spune că riscul actual pentru oameni este scăzut.
Oamenii de știință au fost însă uimiți de apariția bruscă a virusului la bovine, o specie nerecunoscută anterior ca fiind expusă riscului, întărind astfel temerile că acesta ar putea provoca în viitor o pandemie umană.