Ce sunt ultravioletele de tip A şi cât sunt ele de periculoase

sursa foto: pixabay
Medicul Cristina Safta, dermatolog la clinica Cronos Med, explică faptul că nu doar razele ultraviolete de tip B, specifice anotimpului cald, sunt nocive pentru piele, ci şi ultravioletele de tip A, care trec inclusiv prin sticlă şi duc la îmbătrânirea pielii. „Factorul de protecţie solară, ideal este a fi folosit în fiecare zi, indiferent că e iarnă, că e vară, că ieşim sau nu afară din încăperi”, afirmă ea.
”Factorul de protecţie solară, ideal este a fi folosit în fiecare zi, indiferent că iarnă, că e vară, că ieşim sau nu afară din încăperi. De ce? Ultravioletele de tip A, cele care ne dau fotoîmbătrânire, cele care ne cauzează cancere de piele şi pete pigmentare penetrează inclusiv geamurile: geamul de la maşină, de la apartament şi aşa mai departe. Ăsta este dezavantajul lor. Pentru că, dacă vorbim de ultravioletele de tip B, acelea pe care le vedem de obicei vara, care ne bronzează, acolo ai un factor direct. Vezi: îţi înroşeşte pielea dacă nu te-ai dat corect cu SPF, sau dacă n-ai o piele foarte deschisă la culoare te vei bronza direct, vezi ceva pe pielea ta. Ultravioletele de tip A, de la ele nu vei vedea decât peste mulţi ani în faţă, şi atunci este foarte important să folosim tot timpul”, a explicat, marţi seară, la Medika Tv, medicul Cristina Safta.
Sfaturi pentru cei care au afecțiuni dermatologice
Ea a subliniat că, în cazul copiilor, dar şi al adulţilor cu unele afecţiuni dermatologice, cum ar fi dermatită, rozacee sau acnee, trebuie folosite creme cu protecţie solară care intră în categoria de ecran mineral.
„Ecranul mineral rămâne pe deasupra pielii şi oglindeşte aceste ultraviolete. Ecranele pe care le găsim noi de obicei pe piaţă sunt cele cu filtru chimic, care sunt mult mai confortabile, intră în piele, nu se cunosc, nu lasă o peliculă albicioasă, însă au riscul de a dezvolta iritaţii sau alergie. Şi atunci ar trebui să fim prudenţi, cel puţin copiilor să le cumpărăm creme fotoprotectoare pe al căror ambalaj să scrie că au ecran mineral”, a mai explicat medicul.
Ea a arătat că aceste creme de protecţie solară trebuie aplicate dimineaţa, iar seara zonele pe care acestea au fost aplicate trebuie curăţate.