iulie 13, 2024

Bombă! Algocalminul și Piafenul ar putea fi scoase de pe piață – care ar fi motivul

sursa foto: pixabay

Agenția Europeană a Medicamentului analizează o listă lungă de medicamente care conțin analgezicul metamizol și acestea ar putea fi scoase de pe piață. Pe această listă figurează inclusiv Algocalminul sau Piafenul, medicamente care conțin metamizol și ar putea provoca agranulocitoza, adică o boală provocată de reducerea considerabilă a numărului de globule albe cu dispariția polinuclearelor neutrofile și caracterizată printr-o stare infecțioasă gravă și prin leziuni ulceronecrotice, localizate în special în jurul gurii.

Într-un comunicat emis de Agenţia Europeană a Medicamentului se arată că „EMA a demarat o investigație în cazul medicamentelor care conțin analgezicul metamizol, pe fondul îngrijorărilor că măsurile luate pentru a minimiza riscul de agranulocitoză ar putea să nu fie suficient de eficiente. Comitetul de siguranță al EMA (PRAC) va analiza riscul de agranulocitoză și măsurile existente de minimizare a riscului pentru toate medicamentele autorizate în UE care conțin metamizol. Comitetul va evalua impactul posibilelor cazuri de agranulocitoză asupra raportului beneficiu-risc al medicamentelor și va emite o recomandare cu privire la continuarea, modificarea, suspendarea sau anularea licențelor în întreaga UE”, relatează Hurriyet.

Algocalminul sau Piafenul, printre medicamentele care conțin metamizol

De asemenea, EMA a distribuit lista analgezicele care conțin metamizol, arătând că acestea au fost folosite în toată Europa încă din anii 1920. În comunicatul EMA se mai arată: „Medicamentele care conțin metamizol sunt înregistrate în mai multe ţări UE: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia și Spania. Singurul medicament care conține metamizol autorizat în Finlanda este retras.

Lista medicamentelor care conțin metamizol

Medicamentul este disponibil sub mai multe denumiri: Afexil, Algifen, Algifen Neo, Algi-Mabo, Algocalmin, Algopyrin, Algozone, Alindor, Alkagin, Alvotor, Analgin, Benlek, Berlosin, Buscapina Compositum, Dialginum, Dolocalma, Flamborin, Gardan, Hexalgin , Locamin, Metagelan, Metalgial, Metamistad, Metamizol, Metapyrin, Natrijev, Nodoryl, Nofebran, Nolotil, Novalgin, Novalgina, Novalgine, Novaminsulfon, Novocalmin, Panalgorin, Piafen, Piralgin, Pyralgin, Pyralgina, Quarelin, Scopolan Compositum și Tempal Spagin”.

Ce este agranulocitoza?

Agranulocitoza este o leucopenie periculoasă, o scădere a numărului de globule albe, care se poate instala brusc în organism. Agranulocitoza poate fi asimptomatică sau se poate manifesta cu febră bruscă și dureri în gât. Poate fi, de asemenea, o infecție cu progresie foarte rapidă a unui organ. Deoarece leucocitele lipsesc, micro-organismele pot intra rapid în sistemul circulator și se pot multiplica necontrolat, provocând moartea.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.