februarie 22, 2024

A fost aprobat proiectul momentului în România: Sunt vizați toți bolnavii de cancer

sursa foto: gov.ro

Guvernul a adoptat, joi, o nouă hotărâre elaborată de Ministerul Sănătății pentru punerea în aplicarea a PNCC (Planului Național de Combatere a Cancerului). Ordonanța care a abilitat cadrul legislativ de funcționare a Planului a fost adoptată acum două săptămâni.

La două săptămâni de la aprobarea Ordonanței care a permis accesul pacienților cu cancer la diagnosticul genetic, terapia personalizată și tratament modern de radioterapie, Ministerul Sănătății a trecut de Guvern o Hotărâre care cuprinde un pachet complex de norme tehnice care îmbunătățesc serviciile medicale pentru pacienții cu cancer.

Acces universal la diagnostic pentru cancer, inclusiv pentru pacienții fără asigurări de sănătate

Actul normativ prevede, în premieră, accesul gratuit la diagnostic pentru cancer și pacienților fără asigurare de sănătate. Oricine va putea beneficia de servicii medicale de diagnostic pentru cancer, cu scopul de a depista cât mai rapid formele de cancer, respectiv de a putea iniția tratamentul cât mai repede.

Noi metodologii de screening, diagnostic pentru cancere pediatrice și criterii de calitate pentru unitățile care oferă servicii medicale oncologice

Normele tehnice cuprind inclusiv noi metodologii pentru screening și diagnostic specific cancerelor pediatrice. În același timp Hotărârea de Guvern stabilește un set nou de reguli în aplicarea criteriilor de calitate pentru toate spitalele și unitățile sanitare care oferă servicii medicale oncologice. În document se arată că scopul este stabilirea corectă a traseului pacienților.

Alte 10 acte normative la nivel de Ordin de ministru sunt în lucru și vor putea fi adoptate odată ce prezenta Hotărâre este publicată în Monitorul Oficial. Fiecare dintre aceste ordine de ministru vizează, printre altele, setul de recomandări pentru fiecare tip de afecțiune oncologică, traseul pacientului și un ghid de intervenție integrată pentru prevenirea cancerului la adult.

Prof. dr. Achimaș Cadariu revine în comisia multidisciplinară de oncologice

După un set de conflicte care au depășit cadrul PSD-ului și s-au purtat inclusiv în mass-media, între ministrul Rafila și deputatul Achimaș Cadariu, acesta din urma a revenit în grupul de specialiști care elaborează normele de punere în aplicare a Planlui Național de Combatere a Cancerului. Forma inițială a planului, nu și normele tehnice, a fost coordonată din punct de vedere științific de către Prof. Dr. Achimaș Cadariu.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.