februarie 22, 2024

Vești importante pentru viitorii părinți! Program național de decontare a procedurilor de fertilizare in vitro

sursa foto: pixabay

Ministrul Familiei Gabriela Firea anunță un program național privind decontarea procedurilor de fertilizare in vitro, pentru cupluri sau persoane necăsătorite, care vor putea beneficia de o sumă maximă de 4.500 de euro. Firea a anunțat și alte măsuri legate de familie, copii și sănătate.

Gabriela Firea a precizat duminică, într-o conferință de presă, că există un consens în coaliția de guvernare în privința sprijinirii măsurilor de combatere a declinului demografic.

Cuplurile care aplicā pot fi persoane căsătorite sau necăsătorite, dar se pot înscrie pentru decontarea FIV și femei singure. Suma decontată include atât tratamentele necesare înainte și după FIV, plus toate analizele de care este nevoie în perioada respectivā de monitorizare.

Pacientele si partenerii lor vor beneficia de zile libere atât în ziua de recoltare, cât și pentru embrio-transfer. Procedurile vor fi efectuate la indicația medicului, fără a exista criterii de natură financiară. De asemenea, vor fi decontate atâtea proceduri câte recomandă medicul.

Ministrul familiei a anunțat și legalizarea transplantului de material genetic, de la donatori.

De asemenea, se vor deconta decontează câte proceduri sunt recomandate de către medicii specialisti.

Ministrul Familiei spune că programul asemănător pe care l-a inițiat la Primăria Capitalei a dus la nașterea a mai mult de 500 de copii în Capitală, iar alte peste 100 de sarcini sunt în evoluție.

Gabriela Firea a mai anunțat că ministerul va începe un program de testare genetică pentru depistarea cancerului de sân, ce prevede acordarea de finanțări de câtre 3.500 de euro, prrecum și un program de evaluare a riscului de apariție a cancerului de sân, ce prevede decontarea testelor genetice cu câte 2.500 de lei.

Ministerul lucrează și la legea separării copilului de familie, precum și la dezvoltarea unei rețele de 150 de centre de zi pentur copii aflați în situații de risc.

De situația copiilor românilor care lucrează în străinătate se va ocupa un departament special,

Printre proiectele anunțate de ministrul Familiei se mai numără înființarea Obeservatorului național al copiilor, precum și acordarea de facilități fiscale antreprenorilor care angajează femei.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.