mai 21, 2024

Un alt gigant urmează exemplul AstraZeneca și renunță la vaccinul său anti-COVID / Cum explică reprezentanții companiei decizia

sursa foto: pixabay

După compania britanică AstraZeneca, a venit rândul grupului Sanofi să renunţe la vaccinul său anti-COVID-19. Producătorul francez va comercializa de acum înainte serul produs de concurentul său american Novavax, pe care va încerca, de asemenea, să îl combine cu vaccinurile sale antigripale, informează AFP, conform AGERPRES.

“Ultimele doze cu VidPrevtyn Beta”, vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Sanofi, “au expirat la sfârşitul lunii ianuarie 2024. Am retras cererea de autorizare a lansării pe piaţă de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS)”, a anunţat vineri grupul francez într-un e-mail transmis jurnaliştilor de la AFP.

“Această decizie nu este legată de probleme de eficacitate, de siguranţă sau de calitate, ci pur şi simplu de faptul că există o ofertă suficientă de alte vaccinuri anti-COVID-19 la nivel mondial”, au precizat reprezentanţii companiei Sanofi.

Decizia marchează o nouă etapă în strategia prin care sectorul farmaceutic gestionează situaţia sanitară după faza acută a pandemiei de coronavirus. Principalii producători se confruntă, într-adevăr, cu o scădere netă a vânzărilor de vaccinuri anti-COVID-19.

Cu puţin timp înainte de Sanofi, grupul britanic AstraZeneca a anunţat miercuri retragerea vaccinului său, unul dintre primele seruri lansate pe piaţă în timpul pandemiei, invocând o scădere netă a cererii.

Cazul grupului Sanofi, al cărui vaccin a sosit destul de târziu pe piaţă, este totuşi puţin diferit, întrucât grupul francez va prelua exploatarea unui alt vaccin anti-COVID-19, cel produs de compania americană Novavax.

Sanofi şi Novavax au încheiat “un acord de licenţă co-exclusivă pentru comercializarea în comun a unui vaccin COVID-19 şi pentru dezvoltarea de vaccinuri combinate împotriva gripei şi a COVID-19”, au anunţat vineri cele două companii într-un comunicat de presă comun.

Acordul, în virtutea căruia Sanofi va plăti cel puţin 500 de milioane de dolari şi până la 1,2 miliarde de dolari către Novavax, prevede ca grupul francez să comercializeze începând din 2025 vaccinul produs de compania americană. Compania franceză va gestiona, de asemenea, chestiunile care ţin de reglementare, precum şi de cercetare şi dezvoltare.

Câteva ţări, cum ar fi India, vor face excepţie, deoarece Novavax a încheiat deja alte acorduri pentru acele state.

Sentiment de uşurare pentru Novavax

Contractul prevede totodată ca Sanofi să poată dezvolta vaccinuri combinate împotriva gripei şi a COVID-19, pe baza serului produs de Novavax.

În plus, grupul francez va prelua o mică parte – mai puţin de 5% – din acţiunile companiei Novavax.

Pentru cele două grupuri farmaceutice, mizele sunt diferite, chiar dacă ambele companii au în comun faptul că propun vaccinuri anti-COVID-19 care nu se bazează pe tehnologia ARN mesager.

Această tehnologie inovatoare reprezintă fundamentul vaccinurilor create de Pfizer-BioNTech şi Moderna, devenite foarte repede serurile dominante folosite în campaniile de vaccinare anti-COVID-19 în ţările occidentale datorită eficacităţii lor înalte.

Lansate mai târziu decât concurenţii lor, vaccinurile de la Sanofi şi Novavax, bazate pe tehnologii considerate clasice, şi-au găsit mai greu un loc pe această piaţă.

Soarta companiei americane Novavax părea să fie ameninţată în ultimele luni.

Novavax, un mic grup farmaceutic al cărui portofoliu este foarte dependent de vaccinul său anti-COVID-19, s-a confruntat anul trecut cu importante dificultăţi financiare. Acţiunile sale, care atingeau sute de dolari în perioada de vârf a pandemiei, valorează astăzi doar 4-5 dolari.

Pentru Sanofi, un gigant a cărui existenţă nu este pusă sub semnul întrebării de scăderea vânzărilor pentru vaccinul său anti-COVID-19, noul acord îi permite nu doar să tranşeze soarta propriului produs creat împotriva noului coronavirus, ci şi să mizeze pe o vaccinare în formulă combinată cu seruri antigripale.

Grupul francez, care a întârziat destul de mult să dezvolte un vaccin propriu împotriva COVID-19, este într-adevăr unul dintre marii jucători de pe piaţa vaccinurilor antigripale.

“Sanofi va fi singurul responsabil pentru dezvoltarea şi comercializarea oricărui nou vaccin combinat gripă-COVID-19 dezvoltat cu un vaccin antigripal Sanofi”, precizează comunicatul de vineri.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.