februarie 29, 2024

SUA vor recomanda administrarea unei doze suplimentare de ser anti-Covid la opt luni după a doua doză

sursa foto: pixabay

Oficialii din sănătate şi experţii medicali americani este aşteptat să recomande că cei mai mulţi americani eligibili spre a fi vaccinaţi anti-Covid ar trebui să primească o doză suplimentară la opt luni după cea de-a doua doză, potrivit unor surse citate de nbcnews.com.

Liniile directoare, care vor fi aplicate doar în cazul vaccinurilor Pfizer şi Moderna, ar putea intra în vigoare la jumătatea lunii septembrie.

Recomandarea vine în timp ce varianta Delta a coronavirusului este dominantă în Statele Unite şi autorităţile sanitare analizează dacă vârstnicii ar trebui să primească toamna aceasta doza suplimentară.

Food and Drug Administration (FDA), organismul american de reglementare a medicamentelor şi alimentelor, a modificat săptămâna trecută autorizaţiile de utilizare de urgenţă pentru serurile Moderna şi Pfizer/ BioNTech pentru a permite celor cu sisteme imunitare slăbite să primească a treia doză. Este vorba despre cei care nu au dezvoltat un răspuns imun adecvat împotriva coronavirusului chiar şi după ce au fost complet vaccinaţi.

Tulpina Lambda riscă să devină cea mai periculoasă variantă a COVID

Printre cei care vor primi mai întâi a treia doză se numără lucrătorii sanitari, cei din centrele de îngrijire şi vârstnicii, care au fost primii vaccinaţi odată ce serurile au primit autorizare pentru utilizare de urgenţă, în luna decembrie.

De atunci, mai mult de 198 de milioane de oameni au primit, în SUA, cel puţin o doză de vaccin anti-Covid, potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, cu peste 168 de milioane de oameni complet vaccinaţi.

Totuşi, în SUA creşte constant numărul contaminărilor, din cauza variantei Delta, care este mult mai contagioasă.

Mai multe luni, oficialii au spus că datele arată că oamenii sunt suficient protejaţi în faţa Covid-19, inclusiv a variantei Delta, după ce au primit două doze de Pfizer sau Moderna ori o doză din vaccinul Johnson & Johnson. Dar oficialii americani au clarificat duminică faptul că se pregătesc pentru posibilitatea că momentul pentru doza suplimentară să vină mai curând.

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, s-a pronunţat împotriva planurilor privind doza suplimentară, spunând că ţările sărace au administrat doar 1% din dozele disponibile, în timp ce zece ţări au folosit 75% din rezerve.

El a recomandat, într-un text publicat săptămâna trecută de Time, o amânare până la finalul lunii viitoare, permiţându-se astfel vaccinarea a cel puţin 10% din populaţia fiecărei ţări.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.