iunie 22, 2024

‘Spălaţi fructele şi legumele. Circulă un virus periculos!’ – avertismentul unui medic

sursa foto: pixabay

Un medic din Suceava atrage atenţia că fructele şi legumele trebuie spălate foarte bine înainte de a fi consumate, pentru că pot avea pe coajă un virus periculos.

Secretarul general al Colegiului Medicilor Suceava, medicul de familie Irina Badrajan, le-a recomandat consumatorilor să spele foarte bine fructele şi legumele înainte să le mânca, pentru că pot să aibă în coajă un virus periculos. Ea a făcut aceste precizări la Radiotop Suceava, în dimineaţa zilie de marţi, 27 iulie.

Medicul Badrajan spune că inclusiv coaja pepenilor trebuie spălată bine înainte de consum. În altă ordine de idei, Irina Badrajan a spus la Radio Top că temperaturile ridicate nu au condus la creșterea numărului de pacienți sosiți la cabinetul său. Medicul a afirmat: „Așa, în general, n-aș putea spune că a fost un aflux mare de pacienți cu suferință din cauza caniculei, deoarece la Suceava a fost mai bine ca-n restul țării, iar oamenii poate că au și înțeles că trebuie să se ferească în această perioadă și să respecte niște reguli. În schimb, cei care sînt bolnavi cardiovascular, pulmonar, au avut o înrăutățire a stării lor, dar nu evidentă. S-a aglomerat puțin la cabinet, însă nu neapărat din cauza caniculei”.

Cireșele, mici comori de vitamine, minerale și antioxidanți. Atenție, nu sunt recomandate copiilor sub doi ani

Medicul sucevean a mai spus că umezeala accentuează efectul pe care-l are canicula, pentru că dă tulburări respiratorii și lipsa de oxigen îi creează o stare de panică persoanei care îndură asemenea situație. Irina Badrajan a adăugat: „De aceea, chiar dacă temperaturile nu au fost așa de ridicate, umezeala a făcut restul”. Medicul recomandă consumul de lichide: apă, compoturi și sucuri de fructe naturale.

Irina Badrajan a transmis avertismentul în contextul în care la Rîşnov, a apărut focar de Norovirus.

Conform Direcţiei de Sănătate Publică Braşov, au fost infectate 140 de persoane.

Cei care iau virusul pot avea greţuri, dureri abdominale, febră, frisoane şi scaune diareice. Irina Badrajan a declarat că inclusiv coaja pepenilor roşii şi a celor galbeni trebuie spălată bine înainte de consum.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.