decembrie 4, 2023

Românii sunt avertizați să nu lase garda jos: ‘COVID nu e o gripă, Omicron nu e un simplu virus respirator, este un virus sistemic’

sursa foto: pixabay

Medicul Octavian Jurma spune că românii nu trebuie să lase garda jos în această perioadă în care scăderea rapidă a numărului de cazuri noi și iluzia că pandemia s-a terminat au dat lovitura de grație campaniei de vaccinare: „COVID nu e o gripă”.

Medicul Octavian Jurma spune că în urmă cu 3 săptămâni varianta Omicron BA2 a fost identificată în România.

„În săptămâna trecută versiunea BA2 a ajuns conform prognozei la 99 de secvențieri, însă ponderea sa a crescut la doar 11.36% din secvențierile de săptămâna trecută (față de 10% acum 2 săptămâni). Așa cum se vede însă și debutul Omicron BA.1.x a fost similar. Înseamnă că este probabil că BA.2 va continua să se dubleze săptămânal mai ales pe fondul scăderii tulpinii Delta a cărei pondere a ajuns la 1%. 99% din cazurile noi sunt acum Omicron. Evoluția descendentă a numărului de cazuri noi este determinată în continuare de scăderea rapidă a BA1, care încă nu este compensată de creșterea valului BA2 (val în val). Nu știm dacă evoluția BA2 în România va putea produce un platou sau un nou vârf pandemic ca în alte țări din Europa însă monitorizarea cu atenție a creșterii BA2 este necesară în continuare. Motivul nu este doar faptul că este mult mai infecțioasă decât BA1 (50%-100%) pentru persoanele trecute prin boală sau vaccinate ci și pentru că există date care sugerează că este și mai virulentă decât BA1”, a scris pe Facebook specialistul.

Vasile Astărăstoae: Trebuie să ne ‘vaccinăm’ împotriva imposturii, a intereselor financiare, a oportunismului și a fraudei

Acesta susține că o problemă generală cu Omicron este nivelul extrem de minimalizare a pericolului reprezentat de infecția cu această variantă cu potențial de cal troian. Preluarea de către autorități a mesajelor negaționiste amplifică și mai mult această problemă generală.

„Astfel faptul că Omicron se multiplică mai lent în plămân decât Delta permite organismului sănătos și imunizat (prin vaccinare sau infectare) să o elimine înainte de a produce forme la fel de grave ca Delta sau chiar variante mai blânde din primele 3 valuri. Pe de altă parte capacitatea sa crescută de a evita imunitatea celulară o face mai periculoasă pentru copii și tineri (spitalizările minorilor sunt în continuare peste vârful valului Delta). În cazurile în care sistemul imun nu reușește să elimine eficient virusul, Omicron poate produce o formă mai lent evolutivă de boală în care deznodământul poate avea loc mai târziu decât cele 14-21 de zile caracteristic variantelor de până acum. Această ipoteză poate explica de ce numărul de decese din Africa de Sud continuă să crească la 2 luni de la vârful valului Omicron care a avut loc în jurul datei de 15 decembrie 2021”, spune Octavian Jurma.

Acesta mai spune că, în ciuda consensului negaționist care s-a format în România, „COVID nu e o gripă, Omicron nu e un simplu virus respirator, este un virus sistemic”.

„Toate aceste date sunt un argument în plus de a nu lăsa garda jos în această perioadă, în care scăderea rapidă a numărului de cazuri noi și iluzia că pandemia s-a terminat au dat lovitura de grație campaniei de vaccinare. Deși în România a fost deja declarat inutil și abandonat, certificatul verde ne-ar fi ajutat să continuăm campania de vaccinare și după ieșirea din valul 5 (la fel ca la iesirea din valul 3 sau 4). Paradoxul este că vaccinarea devine cu atât mai importantă, cu cât este foarte probabil că în martie România să renunțe la toate măsurile de limitare a infectărilor după modelul unor țări nordice care și-au protejat incomparabil mai bine populația prin vaccinare”, susține medicul.

El spune că dacă se renunță și la „obligativitatea purtării măștilor în spațiile închise (așa cum anunță hotărârea CCR), singura măsură reală de prevenție la care România nu a renunțat până acum, putem spune că pandemia s-a terminat din punct de vedere al autorităților”.

Conform medicului, dacă se renunță și la starea de alertă, nici o măsură de sănătate publică împotriva COVID-19 nu mai poate fi luată de guvern fără să obțina din nou aprobarea Parlamentului.

„Suntem deja anuntați că responsabilitatea pentru a se feri de boală va fi trecută integral pe seama celor vulnerabili. Aceștia sunt anuntați că ar fi bine să se vaccineze și să poarte masca în continuare voluntar. Cei puternici și invulnerabili se pot întoarce la viața lor normală fără grija că ar putea infecta pe cei din jur, cei slabi și vulnerabili nu au decât să se ferească. E până la urmă o extensie a mentalitîții care face ca cei puternici în mașini puternice să considere că cei slabi trebuie să se ferească și pe trecerile de pietoni. Singura problemă cu acest triumf împotriva pandemiei este că e de fapt un triumf negaționist. Negarea pandemiei nu o va face să dispară, dimpotrivă”, mai spune Jurma.

El susține că, probabil, urmează o perioadă mai lungă de liniște decât după valul 3, iar această perioadă este din nou o oportunitate „să meditam la faptul că o putem păstra doar dacă ne vom vaccina și noi la fel ca țările pe care le invidiem din Europa”.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: