iulie 12, 2024

Primul caz de hepatită cu origini necunoscute, depistat şi în România. Medic: ‘Trebuie să fim prudenți’

sursa foto: digi24

Primul caz de hepatită cu origini necunoscute a fost depistat şi în România. E un caz “probabil”, a precizat ministrul Sănătăţii, apărut la o fetiţă de cinci ani, care e acum sub tratament.

Fetiţa nu a călătorit în străinătate, nu a intrat în contact cu rude din străinătate, dar prezintă simptomele indicate de OMS. Cazul nu poate fi confirmat oficial până când nu există o cauză oficială, a explicat ministrul. Care spune că nu se poate vorbi nici de prevenţie momentan.

Medicul Carmen Dorobăț, profesor doctor și fostul manager al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, recomandă ca măsuri de prevenție evitarea spațiilor aglomerate și  spălatul pe mâini cu apă și săpun.

„Trebuie să fim prudenți. Vorbim despre un adenovirus care se transmite pe cale respiratorie. Ar trebui să ne protejăm și să evităm aglomerațiile. Atâta vreme cât astfel de virusuri, și nu neapărat adenovirusuri, pot persista și pe anumite suprafețe pentru  o perioadă de timp, deci atenție și la contactul direct. Măsuri de igienă, spălatul pe mâini cu apă și săpun.

Aș putea să aduc la cunoștința părinților că ar trebui să fie atenți la fenomenele digestive, dar și la ceea ce înseamnă icter, adică colorarea în galben a ochilor, la urine închise la culoare, care vin odată cu colorația în galben a ochilor și, de asemenea, o stare de somnolență pe care micuțul poate să o descrie sau nu, important este ca cei din jur să o observe.”, a declarat Carmen Dorobăț, la Antena 3.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.