Plante ce reduc efectele nicotinei

sursa foto: pixabay
Fumatul produce mii de substanțe nocive. Iar cele mai multe și mai nocive dintre ele, printre care se numără așa-numiții carcinogeni (substanțe care produc cancerul), nu au, de fapt, legătură cu nicotina. Ele provin din arderea tutunului. Este adevărat că fumătorul fumează pentru nicotină, dar cel mai toxic este fumul de țigară care conține toate aceste mii de substanțe nocive.
Prin urmare, nicotina e periculoasă mai degrabă în mod indirect. Dependența de nicotină îi face pe fumători să nu renunțe la acest obicei și să inhaleze în continuare compuși chimici rezultați din ardere.
Anumite plante medicinale reduc efectele nicotinei și simptomele de sevraj.
Leurda
Leurda este o plantă care apare primăvara și care are numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi:
- Are puține calorii, este o sursă de vitamine A, B6, C, PP
- Are proprietăți antiinflamatorii și de creștere a imunității organismului
- Ajută la eliminarea acidului uric din corp
- Reduce nivelul de colesterol din sânge
- Împiedică scleroza vaselor sanguine
- Ajută la eliminarea viermilor intestinali
- Reduce hipertensiunea arterială.
Frunzele de leurdă conțin substanțe asemănătoare cu acelea care apar și în usturoi și care au efecte antitoxice, ajută la eliminarea efectelor nocive ale nicotinei și fumatului. Prin consumul de leurdă se contracarează efectele nocive ale nicotinei și gudronului din țigări.
În concluzie, fumătorii activi sau pasivi ar trebui să consume leurdă, pentru a se bucura de avantajele oferite de această plantă.
Plămânărica
Aceasta este o altă plantă de primăvară cu proprietăți medicinale. Plămânărica are denumirea științifică Pulmonaria officinalis și poate ajuta în reducerea efectelor nicotinei.
Infuzia din plămânărică are o serie de beneficii pentru sănătate și anume:
- Ajută în cazuri de astm, bronșită, boli respiratorii
- Luptă împotriva bacteriilor din organism
- Scade pofta de a fuma
- Crește imunitatea.
Menta
Frunzele de mentă calmează nervii, ameliorează durerea și ajută la depășirea sevrajului de nicotină în câteva zile. Oamenii care se confruntă cu obstacole în încercarea de a renunța la fumat, pot folosi această plantă medicinală, care are numeroase beneficii pentru sănătate și anume:
- Reduce dependența de nicotină
- Scade pofta de a fuma
- Reduce simptomele neplăcute de sevraj
- Calmează durerile de stomac, combate germenii
- Ameliorează stările de greață și vărsături
- Ajută la scăderea în greutate.
Păpădia
Frunzele de păpădie se culeg primăvara și se folosesc în salate. De asemenea, aceste frunze uscate sunt utilizate la ceai pentru că au multe avantaje pentru sănătate:
- Ajută în tratamentul tusei, răcelii
- Îi ajută pe fumători să renunțe la acest viciu
- Reduce simptomele produse de bronșită
- Contribuie la purificarea plămânilor și a ficatului.
Salvia
Această plantă medicinală calmează și oferă organismului elemente active valoroase, care promovează sănătatea. Efectele benefice ale acestei plante sunt cunoscute de mii de ani. Frunzele de salvie sunt folosite și în medicina populară și în lupta împotriva fumatului.
Compoziția salviei (în minerale, vitamine, uleiuri esențiale) explică beneficiile oferite, proprietățile sale antiseptice, expectorante, antiinflamatoare, antipiretice, de purificare a sângelui și de creștere a imunității.
Alimentul care scade colesterolul, curăță vasele de sânge și te ajută să slăbești. Tu îl consumi?
Salvia ajută la curățarea căilor respiratorii de toxine, calmarea simptomelor de sevraj de nicotină. Cu ajutorul ceaiului de salvie se reduce durata sindromului de sevraj, plămânii sunt curățați mai repede de toxinele acumulate și de deșeurile de nicotină.
Tinctura de salvie este chiar mai eficientă în acest sens, decât ceaiul din frunzele plantei. Prin urmare, se poate face un tratament ce constă în folosirea de tinctură de salvie, dar și ceaiuri din salvie și mușețel. Se bea înainte de culcare. Ceaiul din plante medicinale are efect calmant, promovează un somn odihnitor noaptea.
Lumânărica
Un excelent tonic respirator este ceaiul din frunze și flori de lumânărică. Această plantă medicinală facilitează desprinderea secrețiilor din căile respiratorii și expectorarea lor, calmează iritațiile pulmonare. Ceaiul din lumânărică are și alte beneficii:
- Are proprietăți expectorante, antiinflamatoare și antispasmodice
- Reduce infecțiile, elimină mucusul
- Ameliorează congestia căilor respiratorii
- Are efect calmant, ameliorează stresul creat de sevraj, de renunțarea la fumat
- Combate tusea și răgușeala.
Ceaiul de lumânărică se realizează astfel: se adaugă 1-2 lingurițe de frunze uscate și flori la o cană cu apă fierbinte, se lasă la infuzat 10 minute, se strecoară și se bea. Se recomandă chiar și 2-3 căni de ceai pe zi.
Rădăcina de lemn dulce
Acestă rădăcină este un excelent remediu pentru gastrită, ulcer, iar în plus este eficientă și în renunțarea la tutun.
Ai auzit vreodată de beneficiile apei de stafide?
Ceaiul de lemn dulce oferă multe beneficii:
- Are efect expectorant
- Este un leac miraculos contra depresiei
- Ajută la curățarea plămânilor și căilor respiratorii de secreții
- Reduce anxietatea, tulburările de dispoziție
- Previne blocajele emoționale
- Promovează detoxifierea ficatului.
Prin mestecarea de rădăcină de lemn dulce se calmează nervii, se reduc simptomele de sevraj, se controlează dorința de a fuma.