decembrie 6, 2023

OMS recunoaște că vaccinurile sunt aproape ‘apă chioară’ în fața variantei Delta

sursa foto: pixabay

Varianta indiană (delta) a SARS-CoV-2, foarte contagioasă, a redus la 40% eficienţa vaccinurilor împotriva transmiterii covid-19, subliniază miercuri directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, care îndemană oamenii să continue să poarte măşti de protecţie şi să respecte alte bariere practice, relatează AFP.

”Vaccinurile salvează vieţi, dar nu împiedică în totalitate transmiterea covid-19”, a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus într-o conferinţă de presă obişnuită, conscrată pandemiei covid-19, care face din nou ravagii în Europa.

”Există date care sugerează că,înainte de apariţia variantei delta, vaccinurile reduceau transmiterea cu aproximativ 60%. Odată cu delta, acest (nivel) a scăzut la 40%”, a subliniat el, scrie news.ro.

”În numeroase ţări şi comunităţi, ne temem că ar exista ideea falsă potrivit căreia vaccinurile au pus capăt pandemiei şi că oamenii care s-au vaccinat nu mai au nevoie de alte precauţii”, a continuat el.

Răzvan Cherecheș NU vrea relaxarea restricțiilor: ‘Vom plăti cu o amplitudine mai mare a valului în lunile ianuarie-februarie’

Directorul general al OMS şi-a început conferinţa vorbnd despre situaţia din Europa, lovită în plin de al cincilea val covid-19, cauzat de un amestec al unui nivel insuficient al vaccinării şi de o relaxare prematură, în pofida dominaţiei variantei indiene în regiune, a gesturilor barieră şi restricţiilor.

”Săptămâna trecută, peste 60% dintre infecţiile şi morţile din cauza covid-19 în lume au avut loc în Europa”, a subliniat Tedros.

”Acest număr enorm de cazuri se repercutează într-o povară de nesuportat a sistemelor de sănătate şi personalului din sănătate epuizat”, a adăugat el.

Europa, care a înregistrat într-o săptămână peste 2,5 milioane de cazuri şi aproape 30.000 de morţi, este de departe cea mai afectată regiune din lume de pandemie, potrivit unor date oficiale colectate de AFP.

Această tendinţă rămâne în creştere.

OMS Europa a tras marţi un semnal de alarmă cu privire la ”acapararea” Europei de covid-19, care ar putea conduce la 700.000 de morţi suplimentare până în primăvară. Până în prezent s-au înregistrat 1,5 milioane de morţi de covid-19.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d