februarie 29, 2024

Octavian Jurma critică dur Guvernul pentru eliminarea restricțiilor: ‘Vă imaginați ce impact epidemiologic vor avea sărbătorile de Paște’

sursa foto: digifm

Medicul Octavian Jurma susține că au trecut două săptămâni „de la abandonarea șocantă și motivată strict politic a tuturor măsurilor de prevenție a pandemiei de COVID-19 în România” și în acest timp numărul de cazuri noi a revenit pe creștere chiar înainte de sărbătorile de Paște în loc să ajungă la un minim. Campania de vaccinare a fost complet abandonată, notează Jurma.

„Comentariile sunt de prisos, vă imaginați și singuri ce impact epidemiologic vor avea sărbătorile de Paște cu zero măsuri de siguranță într-o populație atât de puțin vaccinată”, a scris luni medicul pe Facebook.

El spune că în săptămâna 7-13 martie versiunea BA.2 a ajuns la 747 de secventieri, o creștere de 32% față de săptămâna precedentă. Potrivit medicului, o surpriză plăcută este faptul că ponderea Delta a fost de 0 % săptămâna trecută.

„Evoluția numărului de cazuri noi va fi determinată în continuare de creșterea BA2 care nu mai poate fi compensată de scăderea rapidă a BA1. Până acum toate valurile pandemice au fost produse de o nouă variantă și nu avem nici un motiv să credem că versiunea BA.2 a variantei Omicron poate produce un nou val epidemic atât de curând după valul BA1. Avem însă pentru prima dată semne primare de ieșire din trendul descendent și debut al unei noi faze de creștere în cadrul valului 5-Omicron curent”, arată Octavian Jurma.

„Nu știm dacă evoluția BA2 în Romania va putea produce un platou sau un nou vârf pandemic ca în alte țări din Europa însă monitorizarea cu atenție a creșterii BA2 este necesară în continuare. Din fericire la nivel individual avem multiple confirmări că BA2 este la fel de sensibilă la vaccin ca BA1 (mai ales față de booster) și nu există o diferență semnificativă nici în profilul clinic al bolii față de BA1”, mai spune acesta.

Specialistul susține că „odată cu abandonarea responsabilităților de sănătate publică față de pandemie, guvernul a renunțat și la GCS și a dat peste cap sistemul de monitorizare și raportare”.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.