mai 21, 2024

‘Nu recomand’. Sfaturile unui nutriționist pentru mâncarea de post

sursa foto: pixabay

Profesorul Nicolae Hâncu atrage atenția că unele produse de post ne pot afecta sănătatea dacă nu suntem atenți cum le gătim sau ce alegeri facem.

„La provocările postului se adaugă și un lucru extrem de perfid, și nu mă joc cu vorbele, dar nici nu vreau să fiu acuzat că am ceva cu alimentația vegetariană sau bazată pe vegetale. Trebuie să fim foarte atenți la modul de preparare. De exemplu, avem cartoful, care este un aliment foarte folosit. Nu-i tot una cartoful copt, o modalitate sănătoasă de a-l găti, cu cartoful pai”, a spus nutriționistul, citat de Adevărul.

El recomandă consumul de vegetale – cereale, zarzavaturi, fructe – zilnic sau de mai multe ori pe zi. „Acestea să fie nerafinate, să fie cât se poate de proaspete, să fie, pe cât se poate, din zona apropiată consumului pentru a se evita transportul pe distanțe mari”, detaliază nutriționistul.

În cee ce privește cerealele, sunt de evitat cele rafinate de porumb, la care s-au adăugat zahăr și tot felul de ingrediente. În schimb, ar trebuie să ne îndreptăm spre cerealele nerafinate precum ovăzul și orzul.

El mai recomandă nucile și alunele, dar care să nu fie prăjite și „înecate în sare sau zahăr”.

Alimentul proscris

El susține că multe alimente care sunt permise în post nu sunt sănătoase.

„În primul rând, trebuie multă cumpătare, pentru că, de exemplu, e permis acoolul în anumite zile când e dezlegare. Dar alcoolul nu face parte dintr-o alimentație sănătoasă”, explică el. În plus, și zahărul este permis în post, pentru că nu e un produs de origine animală. „În momentul de față, este unul dintre cele mai proscrise componente alimentare pe care le avem. Și pe bună dreptate, deoarece în legătură cu zahărul și cu sarea există dovezi foarte clare că sunt nocive dacă nu le consumăm cu cumpătare”, explică nutriționistul.

Pateul vegetal

Despre pateul vegetal nutriționistul spune că „e o nenorocire”.

„Când a apărut un producător pe aici, prin Cluj, a trimis niște mostre la clinica de diabet. Eu le-am spus colegelor mele să gusre, nu era rău la gust, dar când am cerut componența… Nici vorbă să recomand așa ceva, eu sunt inamic total al acestor modernisme nutriționale precum pateul sau carnea vegetală”, a explicat Hâncu.

De unde iei proteine

În ceea ce privește aportul de proteine, în perioadele de dezlegare, nutriționistul recomandă consumul de pește, fie că vorbim despre somon, un ingredient esențial în dieta nordică – una dintre cele mai sănătoase din lume, fie că vorbim despre păstrăvul românesc, care se află mai la îndemâna noastră.

De asemenea, proteinele pot proveni și de la produse leguminoase precum fasolea, lintea, mazărea, soia, pe care profesorul Hâncu le recomandă zilnic fie că vorbim despre o perioadă de post, fie că vorbim de alimentația sănătoasă omnivoră.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.