decembrie 4, 2023

Ministrul Rafila, după decizia CCR: ‘Masca este mai eficientă poate în acest moment chiar decât vaccinarea. O să port mască unde e aglomerație’

sursa foto: digi 24

Alexandru Rafila, ministrul sănătăţii, a comentat decizia CCR potrivit căreia obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiul public a fost impusă prin mijloace legale neconstituționale.

„Nu pot să spun cum este situaţia din punct de vedere juridic, dar în mod evident în momentul în care o Ordonanță este declarată neconstituțională de către Curte decizia trebuie respectă.

Mai există o prevedere legală într-o lege care se referă la utilizarea măştii de protecţie în interior care rămâne valabilă. În ceea ce privește utilizarea în spațiile libere, într-adevăr odată cu publicarea hotărârii CCR utilizarea în exterior nu va mai fi obligatorie.

Utilizarea măştii are un scop de protecție într-o perioadă când există transmisibilitate intensă a virusului. Eu personal, ca medic şi ca om, recomand utilizarea măştii cel puţin atunci când discutăm de aglomeraţie, în mijloacele de transport, sau acolo unde un număr mare de persoane stau într-un spaţiu limitat chiar dacă este în exterior pentru că noi avem transmitere comunitară.

Dacă peste o săptămână sau două sau trei săptămâni nu vom avea această transmitere comunitară singur că oricum am fi renunţat la utilizarea măşti la spatiile exterioare.

Mi se pare că disputa aceasta care a fost abrogată de CCR are sigur un aspect juridic, dar din punct de vedere rațional dacă discuți de o măsură de protecţie care limitează transmiterea şi se dovedeşte că masca este mai eficientă poate în acest moment chiar decât vaccinarea în limitarea infecției nu cred că ar trebui să constituie un impediment pentru cineva.

Nu o folosim neapărat că avem o depoziție legală, ci mai degrabă pentru că avem responsabilitate pentru sănătatea proprie şi pentru cei cu care intrăm în contact. Mi se pare de bun simț.

Eu personal vă spun cum o să fac eu. Fiecare să facă cum crede după ce acest act normativ va fi abrogat. Deci, eu, atunci când sunt la risc să mă îmbolnăvesc, o să port mască, acolo unde e aglomerație.

Nu are importanță dacă e sau nu un act normativ în vigoare. Fac lucrul acesta pentru că așa consider eu că este corect”, a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii la Sinteza Zilei de la Antena 3.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: