iunie 22, 2024

Ministrul Rafila anunță revenirea la normalitate: ‘Probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă’

sursa foto: digi24

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, afirmă că se așteaptă la revenirea la normalitate de la finalul lunii martie, ceea ce ar presupune și renunțarea la starea de alertă, după aproape doi ani.

„Eu cred că vom reveni la normal până la sfârșitul lunii martie. Probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă. Nu va mai fi nevoie de acele măsuri care să ne limiteze viața socială și economică. Trebuie să ne pregătit pentru acest lucru. Am avut întâlniri cu oamenii de afaceri, toți își doresc predictibilitate”, a declarat Rafila, la TVR1.

Octavian Jurma anunță recorduri negative în februarie: Valul Omicron va produce oficial peste 10.000 de decese

Ministrul a precizat că afirmațiile sale „sunt ipoteze de lucru, nu sunt angajamente”. „Nu se poate nimeni angaja, modul în care evoluează un agent patogen este imprevizibil. Asta nu înseannă că nu ne gândim foarte serios la modul în care putem să revenim la normal începând au această primăvară. Toți reprezentanții sectoarelor economice sunt conștienți că revenirea la normal depinde de modul în care se vor comporta ei și, bineînțeles, cetățenii. Dacă va mai fi nevoie de purtarea măștii în interior, păstrarea distanței, cred că toată lumea poate să înțeleagă că va mai fi nevoie o perioadă. Dar faptul că nu va mai fi nevoie de stare de alertă cred că este un element care să dea încredere cu privire la revenirea la normalitate”, a mai explicat Rafila.

Ministrul Sănătății a mai declarat că este posibil să mai existe valuri pandemice în toamnă, dacă vor apărea tulpini noi ale virusului. „Părerea mea e că dacă vor apărea tulpini cu o patogenitate mică, vor fi mai puțin transmisibile. Vor fi pericole pentru anumite categorii de persoane, care e bine să se vaccineze. Sperăm că și producătorii vor adapta vaccinul. E posibil să existe o vaccinare sezonieră, ca la gripă”, a afirmat Alexandru Rafila.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.