iunie 21, 2024

Mihai Neșu ar putea merge din nou: Cea mai importantă veste vine din Israel

sursa foto: digisport

Mihai Neșu, paralizat după o accidentare la un antrenament pe vremea când juca la Utrecht, în Olanda, ar putea merge din nou! Cercetători de la Universitatea din Tel Aviv încearcă să trateze paralizia cronică şi să redea mobilitatea persoanelor prin crearea de implanturi de măduva spinării umană, care a fost deja inserată pe animale de laborator cu rezultate bune, fapt ce marchează primul “progres ştiinţific” în acest domeniu, relatează EFE.

Studiul, revizuit de experţi şi publicat de revista ştiinţifică Advanced Science, s-a axat pe elaborarea de ţesuturi funcţionale de măduvă spinală prin materiale şi celule umane care au fost implantate pe animale de laborator cu paralizie cronică, fapt ce a restaurat “capacitatea lor de a merge în 80% dintre teste”, informează într-un comunicat Universitatea din Tel Aviv.

“Modelele animale au experimentat o reabilitare rapidă, la capătul căreia au putut merge destul de bine”, a declarat Tal Dvir, directorul acestui studiu realizat la Centrul Sagol de Biotehnologie Regenerativă al Universităţii din Tel Aviv.

Potrivit lui, tehnologia utilizată s-a bazat pe “prelevarea unei mici biopsii din ţesutul adipos de pe burta pacientului”, unde se află “celule în apropiere de o matrice extracelulară”, scrie agerpres.ro.

Apoi, celulele au fost separate, au fost procesate prin inginerie genetică pentru a fi reprogramate şi transformate în ceva similar “unor celule embrionare stem”, capabile să se transforme în orice tip de celulă a corpului.

Din matricea extracelulară s-a produs un “hidrogel personalizat” în care au fost încapsulate celulele stem “într-un proces care imită dezvoltarea embrionară a măduvei spinării” şi care transformă celulele în “implanturi 3D de reţele neuronale cu neuroni motorii”.

Aceste implanturi se inserează pe animale de laborator, împărţite între paralizate recent şi cele care au pierdut de mult timp mobilitatea. După implantare, 100% dintre animalele de laborator cu paralizie recentă şi 80% cu paralizie cronică şi-au recuperat capacitatea de a merge, potrivit lui Dvir.

În următoarea etapă, cercetătorii se vor axa pe studii clinice pe subiecţi umani cu paralizie, cărora le vor fi create implanturi de măduva spinării personalizată pentru a putea repara ţesuturile afectate de o leziune.

Provocarea va fi aceea de a realiza acest lucru, fără să “existe riscul de respingere a implantului”, astfel încât cei care şi-au pierdut mobilitatea “să se ridice în picioare şi să poată merge din nou”.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.