decembrie 6, 2023

Industria farma bate record după record: Românii au cumpărat medicamente cu plasa, anul trecut

sursa foto: pixabay

Românii au cumpărat medicamente în valoare totală de 21 mld. lei anul trecut, în 2021, în creştere cu 17% faţă de anul anterior, arată datele de la compania de cercetare de piaţă Cegedim.

Evoluţia vine după un an 2020 în care debutul pandemiei de COVID-19 a închis accesul la spitale şi medici pentru pacienţii cu alte afecţiuni, mai ales în perioadele de restricţie, cum a fost starea de urgenţă.

La nivel de consum însă, piaţa a evoluat cu un ritm mai scăzut, de doar 5% în plus la numărul de cutii care au ajuns la pacienţii români. Astfel, anul trecut, volumul medica­mentelor eliberate a fost de 658 de milioane de cutii.

Incendiu la Spitalul din Suceava: peste 300 de pacienți, între care 102 copii, au fost evacuați

Cele mai cumpărate medicamente în 2021 au fost cele pentru sistemul digestiv, peste 152 milioane de medica­mente care au ajuns la pacienţi fiind din acest segment. La o diferenţă mică s-au aflat medicamentele pentru bolile cardiovasculare, cu 148 mil. de cutii vândute în anul trecut.

Cele mai mari companii după valoare în anul 2021 au fost Sanofi, Novartis şi Zentiva.

În volum, două companii care au şi fabrici locale se află pe primele două poziţii – Zentiva şi Sun Pharma (Terapia Cluj).

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d