iunie 22, 2024

Fost director al Spitalului Județean Neamț, trimis în judecată într-un caz nou

sursa foto: digi24

Fostul director al Spitalului Județean Neamț Lazăr Ioan și fosta șefă a serviciului de achiziții din spital, Oana Dana Murariu, au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu. Este vorba despre lucrări, neterminate nici acum, plătite dublu față de prețul real.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Ioan Lazăr și a Oanei Dana Murariu, pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În judecată a fost trimisă și o persoană fizică, la data faptelor administrator al unei societăți comerciale, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

DNA arată că, potrivit rechizitoriului, Lazăr și Murariu, în 2015, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în legătură cu o procedurp de achiziție publică ce a vizat „Reabilitarea și modernizarea secției pediatrie din cadrul SJU Piatra Neamț”.

Contractul respectiv a fost atribuit unei asocieri de firme din care făcea parte și societatea omului de afaceri, inculpat în prezenta cauză.

București, pași spre normalitate: Rata de incidență scade sub 5 la mia de locuitori

Concret, Lazăr Ioan ar fi dispus întocmirea documentației premergătoare de avizare a lucrărilor de intervenție și organizarea procedurii de achiziție publică prin procedura cererii de oferte, după ce omul de afaceri i-ar fi pus la dispoziție lista de dotări medicale și nemedicale și prețurile acestora. S-ar fi urmărit, pe de o parte, estimarea unei valori nejustificate a achiziției și, pe de altă parte, participarea la procedură a unui singur ofertant.

În același context, Lazăr și Murariu ar fi întocmit și avizat nota justificativă prin care a fost stabilită valoarea estimată a contractului de achiziție publică la suma de 11.858.855 lei (fără TVA), cunoscând că estimarea supraevaluată a dotărilor medicale și nemedicale a fost realizată de omul de afaceri (5.014.294 lei – echivalentul a 1.129.727 euro – care reprezenta aproximativ 42% din valoarea contractului).

De asemenea, cei doi ar fi întocmit documentația de atribuire a contractului și răspunsurile la solicitările de clarificări formulate în privința specificațiilor tehnice în cursul procedurii, tot cu ajutorul omului de afaceri, pentru a restricționa accesul altor operatori economici la procedură.

Deși lucrările din cadrul proiectului nu au fost finalizate nici până în prezent, echipamentele ce au făcut obiectul contractului încheiat de Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț cu asocierea respectivă au fost livrate și achitate în perioada decembrie 2015 – decembrie 2017.

„Cu titlu de exemplu, unul dintre acele echipamente, un aparat Roentgen care nici măcar nu corespundea cu cel ofertat, livrat la data de 21 decembrie 2015, a stat un an în holul principal al spitalului și încă un an în clădirea centralei termice, ulterior fiind făcute demersuri pentru utilizarea acestuia în cadrul altei secții, începând cu data de 04 decembrie 2018. Prejudiciul cauzat spitalului prin încălcarea prevederilor legale cu ocazia organizării procedurii de achiziție publică este estimat la 2.531.421 lei concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru asocierea respectivă. Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a precizat că se constituie parte civilă în cauză. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților”, transmite DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Lazăr și Murariu, dar și omul de afaceri, au mai fost trimiși în judecată în august, pentru achiziționarea unui computer tomograf la preț dublu față de cel real.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.