iulie 12, 2024

De ce unii bolnavi de COVID fac forme extrem de grave? Descoperirea cercetătorilor americani

sursa foto: pixabay

Prezenţa importantă a unei familii de proteine în saliva persoanelor spitalizate cu COVID-19 ar putea fi considerată un biomarker ce ajută la identificarea pacienţilor care riscă să dezvolte o formă gravă a bolii, relatează EFE.

Proteinele cunoscute ca liganzi ai efrinei “sunt detectabile în mostrele de salivă şi ar putea servi ca markeri complementari pentru a monitoriza evoluţia COVID-19”, a declarat Erika Egal, cercetătoare la Universitatea Utah din Statele Unite şi autoare principală a studiului. Cercetătorii americani au analizat mostre de salivă prelevate de la pacienţii internaţi de urgenţă cu simptome respiratorii şi au detectat prezenţa acestor liganzi de efrină, ce erau “puternic asociaţi” unei forme grave de COVID-19. Detectarea de efrine în salivă ar putea oferi un indiciu simplu şi non-invaziv, care ar putea fi coroborat cu rezultatele unor teste clinice, a precizat Erika Egal.

Studii anterioare sugerează că efrinele joacă un rol important în leziuni şi în inflamaţii, iar mai mulţi experţi consideră că rezultatele acestei cercetări ar putea oferi informaţii suplimentare despre procesele biologice implicate în reacţiile grave generate de infecţia cu SARS-CoV-2. Totuşi, au precizat ei, este nevoie de studii suplimentare pentru a determina dacă aceste concentraţii de efrină sunt asociate unei probabilităţi mai mari de spitalizare, unei forme grave a bolii sau riscului de deces cauzat de COVID-19. De asemenea, pe măsură ce apar noi variante ale noului coronavirus, este dificil de ştiut dacă testele existente sunt capabile să detecteze cu precizie infecţiile implicate în acest proces.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.