mai 21, 2024

De ce este asociat nivelul redus de testosteron cu riscul de moarte prematură

sursa foto: pixabay

Un studiu condus de o echipă de la Universitatea din Australia de Vest a analizat rezultatele a 11 cercetări anterioare și a constatat că bărbații cu cele mai scăzute niveluri de testosteron aveau un risc mai mare de deces, informează Mediafax.

Studiile au urmărit bărbații timp de cel puțin 5 ani și au constatat că participanții cu cele mai scăzute niveluri de testosteron aveau mai multe șanse de a muri, conform Science Alert.

Cauza principală a decesului a fost boala de inimă. Ceea ce este interesant este că același proces care stă la baza bolilor de inimă ar putea contribui și la disfuncția erectilă – incapacitatea de a obține și de a menține o erecție.

Disfuncția erectilă apare adesea mult mai devreme decât simptomele bolilor de inimă și poate acționa ca un semn de avertizare timpurie a problemelor cardiace existente sau viitoare. Se știe că testosteronul are un efect important asupra funcției erectile, făcând din nou legătura între nivelurile acestui hormon și bolile de inimă.

Înaintarea în vârstă scade nivelul de testosteron

Nivelurile de testosteron scad de obicei pe măsură ce bărbații îmbătrânesc, scăzând cu aproximativ 1% pe an începând cu vârsta de 30 de ani. Acest lucru este denumit uneori menopauză masculină sau andropauză.

Nu este clar dacă testosteronul scăzut cauzează boli sau este cauzat de ele, dar cercetătorii spun că, în timp ce testosteronul scăzut poate fi un semnal al bolii, într-o oarecare măsură este, de asemenea, și un factor care contribuie la dezvoltarea de boli viitoare și, eventual, la deces.

Un nivel „scăzut” de testosteron este relativ, variind de la un individ la altul.

Noua meta-analiză sugerează că riscul crescut de deces la bărbați este evident mai ales atunci când nivelurile de testosteron sunt foarte scăzute.

Având în vedere riscurile asociate cu testosteronul scăzut, specialiștii le recomandă bărbaților să adopte un stil de viață sănătos și să evite îngrășarea. Dar atunci când nivelurile sunt scăzute, tratamentul pentru a înlocui testosteronul lipsă ar putea fi o opțiune.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.