iulie 12, 2024

Cercetătorii le avertizează pe femei: Arsenic, plumb și alte metale toxice găsite în tampoane

sursa foto: pixabay

Cercetătorii de la Universitatea din California, Berkeley, au examinat 30 de tampoane de la 14 mărci diferite și au găsit toate cele 16 metale pe care le-au testat în fiecare tip. Metalele găsite includeau arsenic, plumb, mercur, nichel, cupru și fier, printre altele, conform Sky News.

Nivelul metalelor găsite a variat în funcție de faptul dacă tampoanele erau vândute în SUA, Regatul Unit sau UE, dacă erau organice sau nu și dacă erau de marcă sau de supermarket.

Potrivit studiului, între 52% și 86% dintre femeile din SUA folosesc tampoane în timpul menstruației.

Acestea sunt deosebit de periculoase dacă sunt contaminate cu substanțe nocive, deoarece vin în contact direct cu vaginul, unde sunt absorbite mai ușor.

S-a constatat că absorbția metalelor crește riscul de demență, cancer, infertilitate și diabet – creând probleme în ficat, rinichi și creier, precum și în sistemele cardiovascular, nervos și endocrin. De asemenea, poate fi dăunătoare pentru copiii nenăscuți.

Jenni Shearston, autorul principal al studiului, a declarat: „În ciuda acestui mare potențial de îngrijorare pentru sănătatea publică, foarte puține cercetări au fost efectuate pentru a măsura substanțele chimice din tampoane. Din cunoștințele noastre, aceasta este prima lucrare care măsoară metalele din tampoane. În mod îngrijorător, am găsit concentrații ale tuturor metalelor pe care le-am testat, inclusiv metale toxice precum arsenicul și plumbul”.

Conform studiului, s-a constatat că tampoanele organice aveau niveluri mai ridicate de arsenic, în timp ce cele neorganice aveau mai mult plumb în ele.

Metalele pot ajunge în tampoane prin diverse mijloace – prin absorbția de către bumbac a apei, aerului sau solului contaminat, sau prin adăugarea intenționată de către producători a acestora ca parte a unui pigment.

Cercetătorii au avertizat că nu există un nivel „sigur” pentru niciunul dintre metalele testate.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.