februarie 29, 2024

Austria suspendă legea vaccinării obligatorii anticovid

sursa foto: pixabay

Guvernul austriac anunţă miercuri o suspendare a legii privind vaccinarea obligatorie împotriva covid-19, la abia o lună după intrarea acesteia în vigoare, din cauza unui pericol mai mic al variantei omicron a SARS-CoV-2, relatează AFP.

”Am decis să urmăm sfatul Comisiei experţilor” şi ”să suspendăm” legea, a anunţat într-o conferinţă de presă, la Viena, ministrul însărcinat cu Afaceri Europene şi Constituţia Karoline Edtstadler.

”Nu vedem, în acest moment, necesitatea de a impune vaccinarea obligatorie, având în vedere actuala variantă” omicron, care cauzează simprome mai puţin grave decât varianta indiană (delta) a noului coronavirus, a justificat ea.

Fost ministru al Sănătății, critici la adresa lui Rafila: ‘Ridicarea bruscă a tuturor restricțiilor, o măsură fără cap’

”Există, în prezent, numeroase argumente pentru a spune că această atingere adusă drepturilor fundamentale nu este justificată”, recunoaşte ministrul însărcinat cu Constituţia.

Legea a intrat în vigoare la 5 februarie – o măsură fără precedent în Uniunea Europeană (UE) – şi a provocat o opoziţie puternică a unora dintre cei 8,9 milioane de austrieci.

Toţi rezidenţii în vârstă de peste 18 ani erau vizaţi, mai puţin femeile însărcinate, cei care s-au îmbolnăvit de covid-19 în urmă cu maximum 180 de zile şi cei scutiţi din motive medicale.

Controale urmau să fie lansate la începutul lui martie, iar amenzile erau cuprinse între 600 şi 3.600 de euro.

Voci s-au ridicat şi au cerut o revizuire a legii, după ce Austria a renunţat, la începutul lui martie, la o majoritate a restricţiilor sanitare anticovid.

Austria înregistrează peste 15.000 de morţi de nla apariţia pandemiei covid-19.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.