ianuarie 14, 2025

Alexandru Rafila atrage atenția: ‘Ne apropiem de 1.300 de pacienți la ATI şi multă disponibilitate nu mai există’

sursa foto: digi 24

Profesorul Alexandru Rafila, deputat PSD, a declarat că actuala împărțire a unităților medicale în spitale COVID-19 și spitale non-COVID-19 nu mai este de actualitate pentru că a crescut semnificativ numărul de pacienți cu coronavirus în stare gravă. „Ne apropiem de 1300 de persoane internate la ATI şi, în mod evident, multă disponibilitate nu mai există”, a punctat Rafila, într-un interviu pentru News.ro.

„Planul B este planul pe care îl aplică toate ţările din Uniunea Europeană, mai puţin noi, respectiv ceea ce discutăm de luni de zile, regândirea sistemului de asistenţă medicală pentru pacienţii Covid, încât să existe zone dedicate pentru aceşti pacienţi în majoritatea spitalelor, şi trebuie rezolvat şi cu accesul pacienţilor care au şi alte patologii, la servicii medicale. Această împărţire în spitale Covid şi non-Covid care a fost potrivită în primele luni ale pandemiei, când eram mai puţin pregătiţi, mai puţin adaptaţi situaţiei şi personalul medical, evident, nevaccinat nu mai este de actualitate. Trebuie rapid organizat acest lucru, discutăm de câteva luni despre această situaţie”, a declarat profesorul Alexandru Rafila.

Virgil Musta, anunț îngrijorător: ‘În câteva de zile, afectarea plămânului ajunge de la 10% la 70%’

Rafila s-a referit apoi la situația specială de la Institutul ”Matei Balș”. Capacitatea de îngrijire a pacienților acolo e redusă după incendiul care a izbucnit în ianuarie: „Avem acolo 120 de paturi mai puţin, acel pavilion care a ars era unul dintre cele mai importante, era şi cel mai mare, era aproape plin şi atunci când s-a produs incendiul, acum este gol”.

„Au ajuns la limită toate aceste spitale, în secţiile de terapie intensivă observaţi că, în ciuda faptului că numărul mediu de cazuri este jumătate faţă de cât era în noiembrie, numărul de persoane internate la ATI este similar cu cel înregistrat atunci, ne apropiem de 1300 de persoane internate la ATI şi, în mod evident, multă disponibilitate nu mai există”, a mai declarat profesorul.

Alexandru Rafila a vorbit apoi despre o soluție ce ar trebui implementată la nivelul fiecărui judeţ: „Toate spitalele care tratează sau vor trata pacienţi infectaţi covid să fie coordonate de un centru judeţean încât aglomerarea unui spital cu pacienţi infectaţi să nu se producă”.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.