iulie 12, 2024

Alexandru Rafila a prezentat situația de la Spitalul Sf. Pantelimon în ședința de Guvern: ‘Astfel de sesizări nu putem decât să le investigăm’

sursa foto: digi24.ro

„Astfel de sesizări, în care nu avem nici măcar numele persoanei care a făcut această sesizare, până la urmă nu putem să facem altceva decât să le investigăm”, a spus ministrul Alexandru Rafila despre situația de la Spitalul Sf. Pantelimon din Capitală.

„În cursul zilei de astăzi a apărut în presă un articol care menționa faptul că a existat o reclamație care a adus în atenția publicului o serie de morți suspecte la Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon din București, pe secția de ATI, circa 20 de persoane. Ulterior am văzut și documentul care a fost înaintat conducerii spitalului de directorul de îngrijiri. Directorul de îngrijiri era în concediu de odihnă și ar fi fost sesizat de o asistentă, nu cunoaștem numele asistentei de la ATI care a menționat că medicii de acolo ar fi administrat incorect o anumită substanță medicamentoasă, lucru care s-a soldat cu circa 20 de decese”, a spus Alexandru Rafila în ședința de Guvern de joi.

El a anunțat că, vineri dimineața, Corpul de control al ministrului Sănătății va fi prezent la spital.

„De asemenea, am rugat ca un reprezentant al Colegiului Medicilor, pentru că discutăm de o problemă de jurisdicție profesională, responsabilitatea revine Colegiului Medicilor din București, un profesor reputat va sosi împreună cu echipa de control de la Ministerul Sănătății, în plus în spital managerul a dispus o anchetă internă cu medici din alte secții, care evaluează situația, dacă are legătură cu realitatea”, a adăugat ministrul Sănătății.

„Până în momentul de față nu putem să avem niciun fel de comentariu pentru că discutăm de o decizie medicală, ori deciziile medicale aparțin medicilor. Astfel de sesizări, în care nu avem nici măcar numele persoanei care a făcut această sesizare, până la urmă nu putem să facem altceva decât să le investigăm. Dacă acest caz a fost adus în atenția organelor de urmărire penală cu atât mai bine, ancheta va fi cu atât mai completă. Noi putem să facem o anchetă de natură administrativă, de natură profesională Colegiul Medicilor, și orice fel de concluzie care naște suspiciuni referitoare la un tratament incorect va fi sesizată instituțiilor abilitate”, a mai spus ministrul.

În patru zile, la ATI din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București au murit 20 de pacienți.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.