aprilie 24, 2024

Semnele care te atenționează că ai probleme cu TIROIDA

sursa foto: pixabay

Tiroida este unul dintre organele de care ar trebui să ai cea mai multă grijă, întrucât are rolul de a elibera hormoni, esențiali pentru buna funcționare a organismului, glanda tiroidă fiind prin urmare responsabilă de buna funcționare a multor organe din corp.

Riscul de a suferi de afecțiuni ale tiroidei crește cu 30% după vârsta de 35 de ani.

Sensibilitatea la căldură, febra, creşterea frecvenţei scaunelor, tulburările ciclului menstrual şi infertilitatea pot fi semne de hipertiroidie. De asemenea, pacienţii pot avea și osteoporoză din cauza deficitului de calciu. Tratamentul constă în administrarea de medicamente sau problema poate fi rezolvată printr-o intervenţie chirugicală.

Pe de altă parte, hipotireoza dobândită se manifestă prin oboseală, dezinteres şi sensibilitate crescută la rece. Tratamentul constă în administrarea de hormoni, ne atraf atenția endocronologii.

Cele mai frecvente boli care pot afecta tiroida sunt hipotiroidia și hipertiroidia.

Hipotiroidia apare atunci când glanda tiroidă nu mai produce suficienți hormoni. Cauzele sunt multiple, începând de la o dezvoltare deficitară a glandei încă de la naștere și continuând cu o îndepărtare chirurgicală totală sau parțială a acesteia.

‘Dieta Prințesei’, cea mai cunoscută și eficientă dietă

Hipertiroidia constă în producerea excesivă de hormoni, ceea ce duce la destabilizarea funcțiilor organismului.

Iată care sunt principalele simptome care-ți indică că poate fi ceva în neregulă cu ea:

Oboseala inexplicabilă îți arată că ai probleme cu tiroida

Te „simți stoarsă de energie“chiar dacă te culci în fiecare seară la aceeași oră și dormi suficient. Această stare poate fi cauzată de hipotiroidism. În lipsa numărului suficient de hormoni metabolismul încetinește, iar odată cu el vor funcționa mai greu și celelalte organe. Din acest motiv îți va fi în permanență somn, și-ți va fi greu să te concentrezi la sarcinile zilnice.

Cădere excesivă a părului

E normal ca din când în când să te confrunți cu probleme de cădere a părului, mai ales primăvara și toamna când este perioada sa de regenerare. Un număr mare de fire căzute într-un timp scurt poate indica o afecțiune de natură endocrină.

Hipertensiune și senzație de sufocare

În cele mai multe cazuri hipertensiunea este o complicație a unei boli cardiovasculare și poate fi ținută sub control cu ajutorul medicamentelor. Uneori însă simți că nu mai ai aer, iar inima bate ca și cum „ar vrea să sară din piept“. Această stare poate fi dată fie de un nivel fie prea scăzut, fie prea crescut al hormonilor tiroidieni, ce are ca rezultat afectarea bunei funcționări a sistemului cardiovascular.

Specialiștii avertizează cu privire la ‘ucigaşul silenţios’: ‘Trebuie depistat cât mai precoce’

Instalarea unei stări de apatie

Dacă în urmă cu puțin timp simțeai că ești plină de viață, iar acum nici nu-ți vine să te ridici din pat ar putea fi un prim semn al unei probleme tiroidiene. Nivelul de serotonină din creier, așa numitul hormon al fericirii, este condiționat de buna funcționare a glandei tiroide. În lipsa lui, te vei simți din ce în ce mai tristă și vei fi predispusă la apariția depresiei.

Poftă de mâncare exagerată

Oricât de mult ai mânca, nu te simți niciodată sătulă, iar hainele sunt din ce în ce mai mici. Toate aceste simptome ar trebui să te pună pe gânduri, întrucât sunt indicii ale hipotiroidismului. Un nivel prea scăzut de hormoni îți deschide pofta de mâncare și vei lua în greutate.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.