iulie 12, 2024

Ministrul Sănătății: Favipiravir se va găsi în scurt timp în farmaciile cu circuit deschis

sursa foto: digi24

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila spune că mortalitataea prin cazuri de COVID-19 este de până la 10 ori mai mică decât în octombrie 2021, când era același număr de cazuri noi zilnice. Totodată, Rafila anunță că antivirale precum Favipiravir vor fi în farmaciile cu circuit deschis.

Ministrul Alexandru Rafila a spus, miercuri, în ședința de Guvern, că facilitarea testării va duce la controlul pandemiei, pentru că un caz diagnosticat și izolat nu va mai transmite boala.

„O persoană care este diagnosticată de la începutul bolii poate să beneficieze așa cum trebuie de asistență de sănătate din timp și nu ajunge în stadii tardive ale bolii greu controlabile care au dus – ați văzut – la o mortalitate foarte mare. Din punctul de vedere al mortalității, în acest moment, față de situația similară din luna octombrie, când se înregistra același număr de cazuri, mortalitatea este de circa 8 – 10 ori mai mică”, a spus Rafila.

Cazurile COVID vor exploda în România din două motive. Anunțul lui Rafila

Ministrul Sănătății a anunțat că Favipiravirul va fi disponibil și în farmacii cu circuit deschis.

„În ceea ce privește medicația antivirală inovativă, sper să putem să semnăm primul contract cu MSD chiar în aceste zile și până spre sfârșitul lunii, așa cum am promis, primele cantități de antivirale inovative să se găsească atât la nivelul spitalelor, cât și la nivelul centrelor ambulatorii de evaluare a pacienților, unde pot primi și tratamentul gratuit. În plus, toate aceste centre și spitale au Remdesivir, acel antiviral injectabil, au Favipiravir, despre care am făcut o informare pentru populație extrem de accesibilă. Medicamentul Favipiravir se va găsi în scurt timp și în farmacii cu circuit deschis, dar va fi eliberat strict numai pe bază de prescripție și cu o evidență clară, pentru că e medicament toxic și trebuie să evităm ca populația să consume un astfel de produs atunci când nu este necesar”, a mai spus Alexandru Rafila.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.