Lintea câştigă din nou teren în bucătăria europeană. Cum o preparăm și ce beneficii are pentru organism
Lintea câştigă din nou teren în bucătăria europeană, ca urmare a interesului crescând acordat de consumatori alimentaţiei sănătoase. Iată doar câteva dintre motivele pentru care lintea nu ar trebui să lipsească din alimentaţia noastră:
Lintea este o sursă importantă de antioxidanţi, compuşii care apără celulele organismului de acţiunea nocivă a radicalilor liberi, răspunzători de apariţia afecţiunilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer şi a altor boli asociate îmbătrânirii.
Lintea este bogată atât în fibre solubile, cât mai ales în fibre insolubile. Fibrele solubile pot contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare, prin acţiunea de normalizare a nivelului de colesterol din sânge. Tot fibrele solubile pot ajuta la un control mai bun al diabetului de tip 2, prin încetinirea asimilării glucozei din alimente. La rândul lor, fibrele insolubile sunt eficiente în combaterea constipaţiei, prin uşurarea tranzitului intestinal.
De ce se îmbolnăvesc oamenii de cancer? 8 cauze care te vor surprinde
Lintea este o sursă excelentă de minerale, dintre care se disting fosforul, fierul, zincul şi magneziul. Fosforul joacă un rol vital în menţinerea sănătăţii oaselor şi a dinţilor. În plus, fosforul contribuie la dezvoltarea şi regenerarea ţesuturilor şi la stabilizarea pH-ului sangvin. La rândul său, fierul este esenţial pentru transportul oxigenului în organism şi pentru formarea globulelor roşii în sânge. Zincul intră în reacţiile imunitare şi accelerează cicatrizarea rănilor. Magneziul intră în acţiunile enzimatice şi întăreşte sistemul imunitar.
Lintea se mai remarcă şi prin conţinutul important de vitamine, în special de vitamine din grupul B (B1, B2, B3, B5, B6 si B9). Dintre acestea, vitamina B9, cunoscută şi sub numele de acid folic, joacă un rol major în producerea materialului genetic de tip ADN şi ARN, în buna funcţionare a sistemului nervos şi a sistemului imunitar. Acidul folic este indispensabil femeilor însărcinate, pentru că ajută la dezvoltarea sănătoasă a fătului.
Fructul care te ajută să scapi de 8 cm în talie – Rezultatul, în doar două săptămâni
Verde, roşie, brună, blondă, mare, medie sau mică, lintea se găseşte în diverse sortimente. Avantajul lintei faţă de majoritatea leguminoaselor este că, fiind mai mică, necesită un timp mai redus de pregătire (între 20 şi 30 de minute).
Cele mai indicate sortimente de linte pentru alimentaţie sunt lintea verde şi cea roşie, care îşi păstrează cel mai bine forma şi proprietăţile în urma fierberii. Cu un gust fin, asemănător celui de nucă, lintea verde este cea mai răspândită varietate de linte. În schimb, lintea roşie este cel mai rar sortiment.
Cum se prepară lintea
Înainte de a se pune la fiert, lintea trebuie aleasă cu atenţie şi spălată. Se poate lăsa la înmuiat peste noapte, într-o cantitate de apă de 3 ori mai mare decât cea de linte. Boabele care plutesc se îndepărtează.
Pentru a elimina efectul de flatulenţă pe care l-ar putea produce, se lasă la înmuiat timp de 8 ore, după care apa se aruncă, iar lintea se spală bine înainte de a fi pusă la fiert în apă curată.
Consumată în salată, în amestec cu legume bogate în vitamina C, precum roşii, ardei sau broccoli, lintea îşi sporeşte proprietăţile nutritive, iar fierul pe care îl conţine este absorbit mult mai uşor.
Extrem de uşor de pregătit este şi supa de linte! Vă recomandăm o rețetă foarte gustoasă și hrănitoare de supă cremă de linte. Aceasta se prepară foarte ușor și repede.
Ingrediente:
- 300 grame de linte roșie;
- 1 ceapă mare;
- puțin ulei de măsline;
- un praf de mentă uscată;
- o lingură de pastă de tomate;
- sare și piper după gust.
Preparare:
Se toacă ceapa mărunt și se călește în uleiul de măsline. Când este călită puțin (să nu se lase până se rumenește), se adaugă lintea, care a fost spălată bine și strecurată. Apoi se călește foarte puțin și aceasta împreună cu ceapa, amestecând continuu. După aceea, adăugați apa peste linte, sarea și piperul și lăsați să fiarbă la foc mic și cu capacul acoperit. Când este pe jumătate fiartă puneți o lingură de pastă de tomate și un praf de mentă uscată, pentru aromă, apoi lăsați să fiarbă în continuare, până când va deveni cremă.
Dacă doriți ca supa să aibă o consistență mai fină, după ce se răcește puțin, puteți introduce blenderul în ea, astfel va deveni mult mai fină și aspectuoasă. Pe deasupra puteți presăra pătrunjel, sau ceapă verde.
Poate fi servită cu crutoane sau pâine prăjită sau după preferință cu ceapă verde, care îi va da un plus de savoare. De asemenea, după preferință, puteți să o acriți cu zeamă de lămâie.
Sursă foto: ecuisine.ro