iunie 22, 2024

Institutul “Marius Nasta” ar putea avea în toamnă un spital modular – pacienţi cu COVID şi sindroame post-COVID

sursa foto: digi24

Institutul “Marius Nasta” ar putea avea, din toamna acestuia an, un spital modular cu 15 paturi de terapie intensivă şi alte 40 de locuri pe secţie pentru pacienţi cu COVID şi cu sindroame post-COVID, a declarat, luni, pentru AGERPRES, managerul instituţiei medicale, Beatrice Mahler.

“Ca obiectiv de investiţii pentru anul 2022, Institutul “Marius Nasta” doreşte să declanşeze licitaţia pentru construcţia spitalului modular. Finanţarea acestui spital modular provine din fonduri europene. Un proiect câştigat anul trecut şi care va fi implementat – sper eu – până la faza finală pe parcursul anului 2022. Este cel mai mare proiect, în valoare de 14.400.000 lei. Este un spital care va avea 15 locuri de terapie intensivă, 40 locuri pe secţie cu un container care va conţine un computer-tomograf. Va avea destinaţie pentru perioade de val pandemic – pacientul cu COVID – şi pentru perioadele dintre valuri ne dorim să oferim îngrijire în această zonă pacienţilor cu sindroame post-COVID care au nevoie de terapie respiratorie susţinută şi, din păcate, avem astfel de situaţii”, a explicat medicul.

Unitatea modulară va fi construită în curtea institutului, între pavilionul 2, care în prezent este destinat pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, şi pavilionul 3, unde sunt internaţi pacienţi cu tuberculoză.

DSP București a cerut suplimentarea numărului de locuri în centrele de carantinare

“Cel mai repede – în septembrie (ar putea fi finalizat – n.r.). (…) Sperăm că nu va dura foarte mult etapa de construcţie şi dacă punem trei luni pentru fiecare etapă, eu cred că în septembrie este un termen optimist, dar posibil”, a arătat Mahler.

Managerul institutului a adăugat că alte proiecte ale unităţii medicale vizează dotarea Serviciului de Anatomie Patologică, dar şi finalizarea reţelei de canalizare, însă acestea depind de finanţare, care “încă nu este confirmată”.

“Finalizarea dotării Serviciului de Anatomie Patologică ar presupune un sistem complex de diagnostic, de la examenul histopatologic până la stadiul de imunohistochimie extrem de rapid şi care ar fi posibil în Institutul “Marius Nasta”, astfel încât pacientul cu cancer pulmonar care se adresează institutului să beneficieze nu doar de diagnosticul pneumologic, ci şi de confirmarea histopatologică necesară iniţierii tratamentului oncologic cât mai rapid. Dacă vorbim de infrastructură, sperăm să putem găsi fonduri pentru a finaliza reţeaua de canalizare şi apă a institutului. În acest sens, am făcut demersuri atât către Ministerul Sănătăţii, cât şi către alte surse de finanţare. Este vorba despre o investiţie de 3.720.000 lei, pentru că documentele de studiu tehnic sunt finalizate în acest moment, însă avem de văzut care vor fi sursele de finanţate pentru acest proiect, care este extrem de necesar pentru funcţionarea institutului”, a mai afirmat managerul Institutului “Marius Nasta”, Beatrice Mahler.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.