iulie 5, 2024

Combinația miere-scorțișoară face minuni pentru sănătate: care sunt problemele de care te scapă?

Mierea și scorțișoara sunt folosite de secole întregi pentru presupusele lor beneficii în ceea ce privește sănătatea.

Mierea este o un îndulcitor natural, produs de albine din nectarul plantelor, bogată în carbohidrați, fructoză, dar și glucoză. La fel ca scorțișoara, mierea are proprietăți antioxidante și antibacteriene. Fiind și un puternic antiinflamator, mierea poate reduce cu succes inflamația de la nivelul țesuturilor. 

Cu cât mierea este mai naturală, cu atât efectele sale sunt mai puternice. Unele sortimente de miere din comerț, a căror textură este moale și apoasă, ar trebui evitată pentru că nu sunt nici pe departe naturale.

Cum să îți recapeți simțul mirosului după COVID-19? Experții spun că este la îndemâna oricui

Scorțișoara are proprietăți antimicrobiene, dar și antioxidante datorită substanței active numită cinamaldehidă, cea care îi conferă aroma. Printre cele mai impresionante beneficii ale scorțișoarei se numără reducerea inflamației, contribuția la încetinirea progresiei bolilor neurodegenerative, cum sunt Parkinson și Alzheimer, și protecția împotriva cancerului.

Ce spun dovezile științifice despre combinația miere-scorțișoară?

Multe studii au arătat că:

Mierea și scorțișoara pot reduce riscul bolilor de inimă

Un amestec de miere și scorțișoară are potențialul de a reduce riscul de boli de inimă, deoarece poate ajuta la reducerea mai multor factori de risc, cum ar fi nivelurile ridicate de colesterol rău (LDL) și trigliceride, scrie doc.ro. Tensiunea arterială mărită și nivelurile scăzute de colesterol bun (HDL) sunt factori suplimentari care pot crește riscul de boală.

Studiile au arătat că aportul de miere scade colesterolul LDL (rău) cu 6-11% și nivelul trigliceridelor cu până la 11%. Mierea poate crește, de asemenea, colesterolul bun cu aproximativ 3%.

O meta-analiză² a constatat că o doză zilnică de scorțișoară a scăzut colesterolul total cu o medie de 16 mg/dl, colesterolul rău cu 9 mg/dl și trigliceridele cu 30 mg/dl. A existat, de asemenea, o ușoară creștere a nivelului de colesterol bun. 

Deși nu au fost studiate împreună, scorțișoara și mierea au dovedit în mod individual că produc scăderi modeste ale tensiunii arteriale. În plus, ambele alimente sunt bogate în antioxidanți, care au multiple beneficii pentru inimă: îmbunătățesc fluxul sangvin către inimă și previn formarea cheagurilor de sânge, reducând riscul de infarct și accident vascular cerebral.

Mierea și scorțișoara ar putea ajuta, de asemenea, la prevenirea bolilor de inimă, deoarece ambele reduc inflamația. Inflamația cronică este un factor major în dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

Mierea și scorțișoara pot ajuta la gestionarea diabetului

Este bine documentat că aportul regulat de scorțișoară adevărată este util persoanelor cu diabet³. De asemenea, scorțișoara poate ajuta la prevenirea diabetului. Numeroase studii au arătat că scorțișoara scade nivelul glicemiei pe nemâncate la persoanele cu această afecțiune.

Mierea are, de asemenea, unele beneficii potențiale pentru cei cu diabet. Studiile au arătat că mierea afectează nivelul zahărului din sânge mai puțin decât zahărul și, în plus, mierea poate reduce colesterolul rău LDL și trigliceridele la persoanele cu diabet, în timp ce crește nivelul colesterolului bun HDL. Atenție, însă, mierea este bogată în carbohidrați, astfel încât persoanele cu diabet zaharat ar trebui să o folosească doar cu moderație.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.