decembrie 4, 2023

Cercetătorii trag un semnal de alarmă: Vaccinul Moderna provoacă cazuri rare de afecţiuni cardiace

sursa foto: pixabay

Vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de compania americană Moderna induce un risc minor de afecţiuni cardiace, dar care nu prezintă consecinţe grave, arată un studiu publicat joi şi realizat la nivelul întregii populaţii daneze, informează AFP.

Acest studiu, publicat în British Medical Journal (BMJ), indică şi riscuri cardiace asociate vaccinului anti-COVID-19 produs de Pfizer-BioNTech, însă doar în rândul femeilor.

“Vaccinarea cu serul Moderna este asociată cu un risc mai mare de miocardită sau de pericardită pentru danezi, în primul rând pentru grupa de vârstă 12-39 de ani”, au precizat autorii studiului.

Miocardita şi pericardita sunt inflamaţii ale inimii. Miocardita afectează miocardul, principalul muşchi cardiac, în timp ce pericardita inflamează pericardul, membrana care înconjoară inima.

Concluziile cercetării confirmă rezultatele unor studii precedente, care le-au determinat pe autorităţile sanitare din anumite ţări, precum Franţa şi Danemarca, să suspende utilizarea vaccinului Moderna în rândul tinerilor. Islanda a decis la un moment dat să suspende acest vaccin pentru toţi rezidenţii adulţi.

Nutriționistul Mihaela Bilic dezvăluie ce se întâmplă în corp dacă nu mâncăm atunci când ne e foame

Noul studiu reprezintă, totodată, prima cercetare de acest tip care a fost realizată la nivelul întregii populaţii a unei ţări, Danemarca fiind unul dintre liderii mondiali în domeniul colectării şi utilizării datelor de sănătate publică.

Conform studiului danez, riscurile de miocardită şi pericardită par să fie de 3-4 ori mai mari în rândul persoanelor vaccinate cu serul Moderna, în prima lună după vaccinare, în comparaţie cu persoanele vaccinate cu serul Pfizer-BioNTech.

În schimb, vaccinul Pfizer-BioNTech “nu este asociat cu un risc mai mare de miocardită sau pericardită decât în rândul femeilor”, notează autorii danezi, care s-au declarat uimiţi de această concluzie.

În orice caz, ei insistă pe faptul că astfel de probleme cardiace rămân foarte rare, inclusiv la persoanele care au vârsta sub 40 de ani şi care s-au vaccinat cu serul Moderna, întrucât doar 0,005% dintre ele sunt vizate de acest risc.

De asemenea, aceste afecţiuni cardiace îmbracă forme uşoare în imensa majoritate a cazurilor şi niciun deces şi niciun infarct nu au fost observate în rândul danezilor vaccinaţi care au dezvoltat miocardită sau pericardită.

În sens mai larg, vaccinarea cu unul dintre cele două seruri menţionate a fost chiar asociată cu un risc mai mic de deces cauzat de un stop cardiac în raport cu riscul existent în rândul persoanelor nevaccinate, chiar dacă acesta nu a fost principalul criteriu evaluat în studiul din Danemarca.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: