decembrie 6, 2023

Cercetătorii avertizează: o formă severă de COVID crește riscul de deces în anul următor

sursa foto: pixabay

Un studiu sugerează că pacienţii care supravieţuiesc unei infecţii severe cu SARS-CoV-2 au de peste două ori mai multe posibilități de a deceda în anul următor decât cei care prezintă simptome mai uşoare ale virusului.

Cercetarea, publicată în Frontiers in Medicine, sugerează că infecţiile grave cu coronavirus pot afecta semnificativ sănătatea pe termen lung.

Riscul crescut de deces a fost mai mare în cazul pacienţilor sub 65 de ani şi doar 20% dintre pacienţii cu COVID-19 sever care au murit au făcut-o din cauza complicaţiilor tipice, cum ar fi insuficienţa respiratorie, potrivit The Guardian.

„Am efectuat un studiu anterior care a arătat că pacienţii cu COVID-19 sever care s-au recuperat au avut un risc semnificativ mai mare de a fi spitalizaţi în următoarele şase luni. Acest nou studiu a extins acest lucru pentru a investiga riscul de mortalitate în următoarele 12 luni”, a declarat Arch Mainous de la Universitatea din Florida, autorul principal al studiului.

Omicron în România. Trei români sosiți din Africa de Sud au fost confirmați cu COVID-19

Cercetătorii au urmărit dosarele electronice de sănătate a 13.638 de pacienţi care au fost supuşi unui test PCR pentru COVID-19 în cadrul sistemului de sănătate al Universităţii din Florida. 178 de pacienţi au avut simptome severe ale virusului, 246 de COVID-19 au avut simptome uşoare sau moderate, iar restul au avut rezultate negative. Toţi pacienţii incluşi în studiu s-au vindecat de boală, iar cercetătorii au urmărit rezultatele acestora.

Studiul a constatat că pacienţii care s-au simţit foarte rău din cauza coronavirusului au avut o posibilitate semnificativ mai mare de a muri în următorul an, o tendinţă care a fost deosebit de notabilă în rândul celor cu vârsta sub 65 de ani.

Acest lucru sugerează că pacienţii au suferit un declin general al stării lor de sănătate care i-a făcut vulnerabili. „Din moment ce ştim acum că există un risc substanţial de a muri din cauza a ceea ce ar fi probabil considerat a fi o complicaţie nerecunoscută a COVID-19, trebuie să fim şi mai vigilenţi în ceea ce priveşte diminuarea episoadelor severe de COVID-19. A risca şi a spera la un tratament de succes în spital nu transmite imaginea completă a impactului COVID-19.

Recomandarea noastră în acest moment este să folosim măsuri preventive, cum ar fi vaccinarea, pentru a preveni episoadele severe de COVID-19″, a declarat Mainous.

COVID-19 poate provoca simptome severe şi moartea persoanelor vulnerabile, în special în cazul celor cu afecţiuni de bază. Unii oameni se confruntă, de asemenea, cu simptome COVID-19 pe termen lung, semne şi simptome care durează câteva săptămâni sau luni după infectare. Simptome precum oboseala şi dificultăţi de respiraţie pot persista luni de zile după ce infecţia a trecut.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d