aprilie 24, 2024

Ce este rinoplastia și când ai nevoie de ea

sursa foto: istockphoto

Nasul este situat în centrul feței, așa că forma și dimensiunile acestuia ne pot influența negativ fizionomia. Remodelarea și redimensionarea acestuia pot avea un impact major asupra înfățișării oricărei persoane, motiv pentru care rinoplastia este o operație atât de căutată.[3]

Ce este rinoplastia

Rinoplastia este o intervenția chirurgicală prin care se îmbunătățește forma, dimensiunea și simetria nasului unei persoane. Prin remodelarea structurilor nazale, inclusiv a oaselor, cartilajelor și a pielii, se pot obține rezultate precum:

 • Redimensionarea nasului;
 • Modificarea formei acestuia (inclusiv a nărilor);
 • Corectarea profilului nazal.

Pe lângă îmbunătățirea aspectului acestuia, o astfel de operație poate contribui și la ameliorarea respirației.[2]

Tipuri de rinoplastie

Tehnicile folosite în timpul procedurii pot varia de la un chirurg la altul, precum și în funcție de pacient și de rezultatele dorite de acesta. În general, se poate vorbi totuși de două tipuri: rinoplastie închisă sau deschisă.

Rinoplastia deschisă presupune realizarea unei mici incizii între nări, pentru a permite chirurgului acces complet la structurile nazale. Este un tip de rinoplastie folosită adesea în acele cazuri în care pacientul necesită o remodelare mai extinsă. Cicatricile rezultate sunt discrete și ascunse de conturile naturale ale nasului. 

Rinoplastie închisă, pe de altă parte, presupune realizarea inciziilor în interiorul nărilor, ceea ce înseamnă că nu vor exista cicatrici vizibile după operație. Dezavantajul acestei metode de abordare ar fi acela că nu este potrivită pentru proceduri mai extinse de rinoplastie. Cel mai adesea, este utilizată în acele cazuri în care se pot obține rezultatele dorite prin intermediul unor ajustări minore ale structurilor nazale.[3]

Când este recomandată

Orice persoană care nu este mulțumită de aspectul nasului său poate recurge la rinoplastie. Dacă la baza deciziei de a schimba forma sau mărimea nasului stau doar motive estetice, se recomandă să se aștepte ca acest organ să fie pe deplin dezvoltat. De obicei, acest lucru se întâmplă în jurul vârstei de 14 ani pentru fete, respectiv 16 ani pentru băieți. Dacă însă această operație are drept scop și înlăturarea defectelor ce afectează respirația, se poate face la orice vârstă.

Indiferent de vârsta și de motivele ce stau la baza deciziei de a face o rinoplastie, este important să ai așteptări realiste. Poate că nu vei obține nasul perfect, dar un chirurg bun te poate ajuta să ai un nas care se potrivește cu celelalte trăsături ale tale și să obții un aspect armonios. [3][1]  

Care sunt riscurile și cât durează recuperarea

Ca orice intervenție chirurgicală, nici aceasta nu este lipsită de riscuri. Printre acestea se numără:

 • Infecții;
 • Sângerări;
 • Reacții adverse la anestezie;
 • Dificultăți de respirație;
 • Sângerări nazale;
 • Senzația de amorțeală în jurul și în interiorul nasului;
 • Nas asimetric.[1] 

Perioada de recuperare poate varia în funcție de modificările făcute la nivelul nasului. Majoritatea celor care recurg la această operație își reiau activitățile normale după una sau două săptămâni, adică după ce au dispărut majoritatea vânătăilor și umflăturilor. La început, s-ar putea să nu observi nicio îmbunătățire în ceea ce privește aspectul nasului, dar în câteva luni efectul rinoplastiei ar trebui să fie evident.

Pe lângă evitarea efortului fizic intens, după operație ți se va mai recomanda:

 • Să folosești mai multe perne atunci când dormi sau te odihnești;
 • Să eviți băile fierbinți;
 • Să strănuți prin gură;
 • Să eviți locurile cu praf sau fum.

Trebuie menționat și faptul că, dacă rezultatul nu este cel dorit, va trebui să aștepți până ești complet vindecată înainte de a putea corecta acest lucru, adică în jur de 12 luni.[3[2]

Rinoplastia este o procedură relativ sigură, dar procesul de vindecare poate dura un timp. Pentru a avea parte de rezultatele dorite, este important să alegi un chirurg cu experiență, care te va putea ajuta să acel nas ce se potrivește perfect cu fața ta.

Bibliografie:

 1. Bergen, Teresa. “Rhinoplasty.” Healthline, Healthline Media, 5 July 2012, www.healthline.com/health/rhinoplasty. Accessed 8 Apr. 2022.
 2. NHS Choices. Nose Reshaping (Rhinoplasty). 2022, www.nhs.uk/conditions/cosmetic-procedures/nose-reshaping-rhinoplasty/. Accessed 8 Apr. 2022.
 3. “Rhinoplasty Guide.” ABCS, 10 July 2014, www.americanboardcosmeticsurgery.org/procedure-learning-center/face/rhinoplasty-guide/. Accessed 8 Apr. 2022.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.