ianuarie 10, 2025

UIMITOR Planta care tratează peste 130 de afecțiuni

sursa foto: pixabay

Coada calului (Equisetum arvense L.), care în timpurile preistorice creştea la fel de înată precum copacii. Este una dintre cele mai populare plante medicinale.  Numele, folosit pentru întregul grup din familia Equisetaceae, a apărut tocmai datorită aspectului său. Acesta aduce cu coada unui cal. Coada calului este bogată în acid silicic (între 3-16%). Conține mai mulți alcaloizi (inclusiv nicotină) și diverse minerale. Printre substanțele active importante, se numără și vitaminele B1 și C. De asemenea flavonoidele, acizii (linoleic, oleic, stearic, malic, oxalic). Are și săruri de potasiu.

Remediu pentru tratarea febrei

A fost recomandată de către medicul roman Galen, ultimul mare medic al Antichității. De aceea mai multe culturi au folosit coada calului ca remediu popular pentru afecțiunile rinichilor și a vezicii urinare. Era folosită și pentru artrită, pentru ulcerații hemoragice și pentru tuberculoză.

Chinezii folosesc planta pentru tratarea febrei și ca remediu pentru inflamațiile oculare. Cum ar fi conjunctivita și afecțiunile de corneene. De asemenea tratează dizenteria, gripa, umflăturile și hemoroizii.

Tratament pentru cel puțin 130 de afecțiuni

Fitoterapeuții din mai multe țări apreciază că planta poate fi indicată atât intern, cât și extern, în tratamentul a cel puțin 130 de afecțiuni.  Asta datorită compoziției sale chimice.

Coada calului este una dintre cele mai diuretice specii dintre toate plantele. Aceasta înseamnă că are o mare capacitate de a elimina apa din corp. Ea conduce la o creștere a urinării cu până la 30% mai mult decât este în nod obișnuit. Această capacitate a plantei face ca numele său științific Equisetum arvense să apară în compoziția majorității produselor indicate pentru reducere greutății. Această proprietate se datorează acțiunii mai multor componente. Dintre care ar fi de menționat potasiu, calciul, magneziul, acidul ascorbic și acidul cafeic.

Vrei să scapi de ridurile din zona ochilor şi să îţi tonifiezi obrajii? 5 exerciţii faciale simple cu efect antirid

Pentru eliminarea pietrelor de rinichi

Coada calului este o plantă astringentă și are o acțiune diuretică fiind eficientă în acumularea de apă în pericard sau pleură. Poate fi folosită pentru a reduce inflamația sau sângerarea gingiilor. În cazul ulcerelor și a cistitei, pentru tratarea infecțiilor, pentru oprirea hemoragiilor, dar și în ulcerații chistice. Este considerat un remediu specific în cazurile de inflamație sau de mărire benignă a prostatei. De asemenea, este utilizat pentru a accelera eliminarea pietrelor de rinichi.

Tonifierea și acțiunea astringentă o fac valoroasă în tratamentul incontinenței la copii. Pentru dificultăți în urinare, hidropizie, gută, durere la urinare. Coada calului, infuzie sau ceai, promovează expulzarea fluidelor prin sistemul urinar. Efectul astringent și antihemoragic explică utilitatea plantei în sângerarea bucală. Pentru sângerările din nas și vagin.

Persoanele de peste 65 de ani prezintă un risc mai mare de reinfectare cu COVID-19

Utilizarea acesteia poate controla diareea, dizenteria și sângerarea din intestin, precum și pentru rănile cu vindecare lentă. Scade sângerarea, ajută la coagularea sângelui oprind astfel hemoragiile (interne și externe). Un decoct aplicat extern va opri sângerarea rănilor și va grăbi vindecarea.

Pentru osteoporoză și artrită

Datorită conținutului său de siliciu, această plantă este recomandată atunci când organismul este nevoit să repare țesuturile osoase. Siliciul ajută la fixarea calciului, astfel încât organismul să poată stoca mai multă cantitate de acest mineral. Apoi, poate să îl folosească pentru a repara oasele, colagenul și alte țesuturi ale corpului. Prin urmare, coada calului poate fi utilă pentru cei care se confruntă cu osteoporoza și artrita.

Ceaiul din plantă este, de asemenea, recomandat în afecțiuni precum anemie și debilitate generală. Acesta a fost utilizat, din vechime, pentru a trata leziuni pulmonare profunde, precum tuberculoza sau emfizemul pulmonar.

Împotriva transpirației picioarelor

Un remediu homeopatic se face din planta proaspătă. Ajută la accelerarea reparației țesutului conjunctiv deteriorat. Îmbunătățește rezistența și elasticitatea acestuia. Planta are acțiuni antihemoragice, antiseptice, astringente, carminative, diaforetice, diuretice, hemostatice.

Ca diuretic este deosebit de potrivit și pentru stresul metabolic sau hormonal din perioada menopauzei. Se consideră că acțiunea diuretică se datorează parțial flavonoidelor și saponinelor. Dimineața, pe stomacul gol, o ceașcă de ceai de coada calului ajută împotriva transpirației picioarelor. Cercetările recente din Rusia au demonstrat că aparent coada calului este eficientă în eliminarea acumulărilor de plumb.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.