Două milioane de britanici suferă de COVID-19 de lungă durată
Două milioane de persoane din Anglia şi Scoţia continuă să sufere din cauza simptomelor generate de COVID-19 de lungă durată, iar activităţile zilnice desfăşurate de 381.000 dintre ele sunt mult limitate din această cauză, potrivit unui studiu oficial publicat joi, informează Reuters.
Oficiul Naţional de Statistică din Regatul Unit (ONS) a anunţat că 3,3% dintre persoanele chestionate între 6 februarie şi 7 martie 2024 au raportat că au avut simptome de COVID-19 ce au durat mai mult de patru săptămâni după infecţia iniţială şi care nu puteau fi explicate printr-o altă afecţiune medicală.
Acest procent reprezintă o creştere uşoară faţă de procentul de 2,9% reprezentând persoanele care au raportat COVID-19 de lungă durată într-un studiu similar realizat de ONS în martie 2023 şi care a acoperit întreg Regatul Unit. ONS a precizat că metodele din cele două sondaje nu au fost totuşi perfect comparabile.
Spre deosebire de alte naţiuni mari şi bogate, în Marea Britanie, participarea la forţa de muncă a scăzut de la începutul pandemiei COVID-19 în 2020, îngrijorând guvernul şi angajatorii.
Un factor important a constat în creşterea numărului persoanelor cu vârstă legală de muncă care sunt bolnave pe termen lung şi care au ajuns la aproximativ 700.000 de la începutul pandemiei.
Datele publicate joi arată că 9,1% dintre persoanele care nu lucrează sau care se află în căutarea unui loc de muncă au raportat simptome de COVID-19 de lungă durată, un procent care este aproape triplu faţă de cel constatat în rândul populaţiei generale.
Persoanele cu vârste cuprinse în intervalul 45-54 ani prezintă cea mai mare probabilitate de a raporta simptome de COVID-19 de lungă durată, procentul fiind de 5% la nivelul acestei grupe de vârstă, iar femeile sunt cu 20% mai predispuse decât bărbaţii să raporteze astfel de simptome.
Dintre oamenii care au raportat aceste simptome în studiul publicat joi, 51% au spus că ele au început cu mai mult de doi ani în urmă, iar 71% au spus că acestea au durat cel puţin un an.
Regatul Unit a înregistrat peste 230.000 de decese asociate cu COVID-19, deţinând o rată de mortalitate similară cu ratele constatate în Statele Unite şi Italia, dar mai mare decât oriunde altundeva în Europa de Vest, potrivit datelor transmise de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Studiul publicat joi de ONS a fost realizat cu ajutorul Agenţiei britanice de siguranţă a sănătăţii, în baza unui eşantion compus din 139.000 de participanţi.
Simptomele au fost auto-raportate. De asemenea, participanţii la studiu şi-au raportat singuri starea de COVID de lungă durată, astfel încât este posibilă o clasificare eronată. În egală măsură este posibil ca alte persoane care au simptome cauzate de COVID-19 să nu se descrie ca având COVID de lungă durată. Estimările prezentate în acest studiu conţin incertitudini. Există mai multe surse de incertitudine, inclusiv incertitudinea testului, a estimărilor şi a calităţii datelor colectate în chestionar, scrie ONS pe site-ul său