ianuarie 8, 2025

Dieta Mediteraneană, cel mai sănătos regim de slăbire

Dieta mediteraneană a fost votată, pentru al patrulea an la rând, cel mai sănătos regim de slăbire. Se bazează, în principal, pe plante și promovează eliminarea sau reducerea pe cât posibil a alimentelor procesate. Ce avem voie să mâncăm, aflăm de la nutriționistul Lygia Alexandrescu.

La final de februarie ne dorim să fim energici și sănătoși, iar stilul de hrănire mediteranean este cel mai recomandat. De mii de ani, popoarele din jurul Mării Mediterane s-au bucurat de o viață activă, de mese pline de bunătăți naturale și, mai ales, alături de oamenii dragi. Așadar, secretul acestora este echilibrul.

Manâncă ceea ce e sănătos și bun, bucură-te de pregătirea cinei impreună cu familia sau prietenii și mișcă-te cât mai mult în aer liber. Acesta este crezul stilului de viață mediteranean. De fapt, este vorba de consumarea în cantități moderate a unor feluri de mâncare delicioase, bogate în nutrienți, și în special alături de familie, făcând astfel din masa de seară un moment prielnic comunicării și relaxării.

Practic, în ce constă această dietă? Se consumă mâncăruri bazate pe legume, zarzavaturi, cereale integrale, fructe poaspete, nuci, semințe, ulei de măsline, pește, ocazional pui și foarte rar carne roșie. Toate aceste alimente se folosesc în stare proaspată, nerafinate și neprocesate.

Dieta mediteraneană, mai bună decât dieta hipocalorică

Un studiu publicat în 2001 în Jurnalul Internațional de Obezitate, arată că oamenii slăbesc și se mențin mai ușor cu dieta mediteraneană decât cu dieta hipolipidică/hipocalorică, tocmai pentru că prima conține alimente gustoase și care fac plăcere, fiind consumate pe o perioadă îndelungată.

O primă schimbare ar consta în înlocuirea grăsimilor: margarinei, a maionezei și a sosurilor comerciale cu ulei de măsline/vegetal presat la rece. Adăugat la roșii, ceapa verde, usturoi, busuioc și peste, uleiul de masline dă un gust aparte.

De asemenea, se poate folosi nu numai în salate, ci și la mâncărurile gătite, când acestea sunt gata. Beneficiile uleiului de măsline se referă, în primul rând, la cantitatea suficientă de grăsimi mononesaturate, atât de necesare sistemului cardiovascular, dar și antioxidanți, incluzând și vitamina E.

Uleiul de măsline, multiple beneficii

Tot studiile clinice arată că, prin consumul zilnic a 20 ml de ulei de măsline, se poate reduce riscul de boală coronariană, poate scădea riscul apariției inflamației, a semnelor îmbătrânirii precoce, a bolilor degenerative, tocmai datorită prezenței și acțiunii grăsimilor mononesaturate.

Consumul crescut de pește gras gătit dietetic este important în dieta mediteraneană. Peștele este unul dintre cele mai sănătoase alimente, care poate înlocui cu succes orice fel de altă carne. Atuurile peștelui sunt proteinele de calitate și grăsimile cu valoare biologică ridicată – renumiții acizi grași omega 3, capabili să țină la distanță numeroase boli.

Sunt cunoscute beneficiile vestiților acizi grași omega 3, aflați din abundență atât în peștele oceanic (macrou, cod, hering, somon, ton, sardine etc.), cât și în peștele de apă dulce (păstrăv, știucă, șalău, crap etc). Acizilor grași omega 3 li se datorează efectul cardioprotector al peștelui. Acești acizii grași esențiali mențin elasticitatea vaselor sangvine și previn depunerile de grăsimi pe pereții acestora (ateroscleroza).

Mișcarea trebuie să fie nelipsită

Pestele are, de asemenea, un conținut valoros de vitamine din grupul B – importante pentru sistemul nervos, vitamina A – necesară pentru sănătatea pielii și a ochilor, vitamina D – esențială pentru asimilarea calciului în oase, dar și minerale – fosfor, iod, calciu, zinc, fier.

Hidratarea permanentă cu apă și ceaiuri calde neîndulcite pe toata perioada zilei și consumul ocazional și moderat de vin roșu de bună calitate, sunt alte elemente specifice bucătăriei mediteraneene.

Un alt ingredient al acestui stil de viață este mișcarea. Pe lângă beneficiul arderii caloriilor și a catalizarii procesului de scădere ponderală, mișcarea zilnică ajută la reducerea stresului și a tensiunii arteriale prin îmbunătățirea funcționării metabolismului și a rezistenței organismului în general. Așadar, se poate începe cu un efort minim de 30 de minute de mers pe jos și apoi poate fi crescută gradual această perioadă și se trece și la schimbarea intensității efortului.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.