ianuarie 10, 2025

Anunț ALARMANT: Varianta britanică a Covid circulă deja în 62% din județele țării

sursa foto: pixabay

Varianta britanică a Covid circulă deja în 62% din județele țării, arată o analiză publicată luni de INSP.

Din data de 22 februarie 2021, rata de confirmare a crescut cu 18%.

Cele mai multe cazuri confirmate cu varianta britanică s-au înregistrat la grupa de vârstă 45-54 ani. Marea majoritate a cazurilor (86,4%) au avut vârsta mai mare de 25 de ani.

Au fost înregistrate 3 cazuri cu vârsta sub 1 an, pentru 2 dintre copii fiind menționată apartanența la focare familiale de COVID-19. Pentru al treilea caz nu a fost menționat nicio legătură epidemiologică.

Se observă un număr mai mare de cazuri la bărbați de 45-54 de ani, respectiv la femei de 25-34 și 35-44 de ani. „Prin aceasta nu se poate concluziona că varianta B.1.1.7 este mai frecventă la bărbații din grupa de vârstă 45-54 de ani, respectiv la femeile din grupele de vârstă 25-34 și 35-44 de ani, ci doar că acestea sunt datele valabile pentru grupul de cazuri analizat, cazuri care nu provin dintr-un screening sistematic”, transmite INSP.

În urma anchetelor epidemiologice realizate, direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București (DSP) nu au menționat nicio legătură epidemiologică identificată pentru 238 de cazuri (62% ).

Alexandru Rafila, despre controversele legate de AstraZeneca: ‘Opinia mea este că este un vaccin bun și sigur’

Călătoria în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a fost menționată pentru numai 5 cazuri (1,3%). Pentru 3 cazuri a fost menționat istoric de călătorie în alte țări.

112 cazuri (29%) au avut contact cu caz confirmat cu noua variantă B.1.1.7 și/sau au fost parte componentă a unor focare familiale sau de colectivitate.

Patru cazuri (1%) au fost încadrate ca infecții asociate asistenței medicale (IAAM), locul probabil al transmiterii fiind spitalul.

De la 19 cazuri (5%) nu au putut fi obținute informații din cauza refuzului, respectiv a imposibilității contactării telefonice a persoanei.

Proporția cea mai mare fiind a cazurilor la care nu a putut fi identificată nicio legătură epidemiologică, acest fapt denotă circulația intensă a variantei B.1.1.7 a SARS-CoV-2 în comunitate.

Au fost înregistrate până în prezent 10 decese la cazuri confirmate cu variante care determină îngrijorare (VOC), toate cu B.1.1.7, provenind, după „județul de infectare”, din mun.București (2), Covasna (1), Dâmbovița (1), Hunedoara (1), Suceava (3), Vâlcea (1), Vaslui (1).

Patru decese au fost înregistrate la sexul feminin, iar 6 la cel masculin.

Mediana vârstei a fost de 76 de ani, media de 77, minima de 63, iar maxima de 91 de ani.

Apa japoneză, rețeta ideală pentru a nu te mai opri din slăbit: cum se bea

Opt dintre cazurile decedate (80%) avuseseră condiții medicale pre-existente, iar pentru alte 2 cazuri acestea nu au fost raportate, însă vârsta (71, respectiv 91 de ani) reprezintă prin ea însăși un factor de risc pentru severitatea bolii.

Niciunul dintre cazurile decedate nu fuseseră vaccinate anti-COVID-19.

Șaisprezece din cele 385 cazuri confirmate cu VOC (4%) fuseseră vaccinate cu una sau două doze de vaccin Comirnaty (Pfizer BioNTech):

 7 cu o doză;
 9 cu 2 doze

La 7 dintre cele 9 cazuri vaccinate cu două doze, intervalul între data vaccinării cu doza a doua și data recoltării probei care a dus la confirmarea cu COVID-19 a cazului a avut o mediană de 23 de zile, o medie de 24, minima de 11, iar maxima de 35 de zile. Așadar, a existat un interval mai mare de 10 zile necesar pentru dobândirea unei imunități post-vaccinale
suficiente. Posibile explicații sunt apartenența la grupa așa-numiților „non-responders” – persoane care nu răspund la vaccinuri, în general; proporția de 5% de lipsă de eficacitate a vaccinului; eficacitatea mai mică a vaccinului față de varianta B 1.1.7: „În acest moment este prematur să susținem ultima variantă menționată, fiind necesare evidențe științifice solide în acest sens”.

La două cazuri data recoltării probei care a dus la confirmarea cu COVID-19 a precedat data administrării celei de a doua doze de vaccin.

About Post Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.